Pampelišková polévka

Pampeliškové listy obsahují velkou spoustu vitamínů. Při vaření sice dojde ke ztrátě některých vitamínů, ale zůstane zachována další látka, kterou naše tělo potřebuje, a to tolik důležité železo. Pampeliška se tak stává velmi dobrým pomocníkem při chudokrevnosti.


0.00x
30 min

Ingredience

1 kscibule
2 hrstěpampeliškové listy
1 lzeleninový vývar
1 ksžloutek
0.5 kelímkusmetana ke šlehání 33%
1 lžícemáslo

podle chuti

sůl
čerstvě mletý barevný pepř

Postup přípravy

Listy pampelišek opereme a nasekáme na jemné kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Smetanu ke šlehání rozmícháme se žloutkem. 

Na másle osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme pampeliškové listy, zalijeme litrem silného zeleninového vývaru a přivedeme k varu. Ve chvíli, kdy se lístky pampelišek rozvaří, polévku rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. Za stálého míchání přilijeme smetanu s rozmíchaným žloutkem a povaříme do zhoustnutí. Pampeliškovou polévku podle chuti osolíme a opepříme, tímto je polévka hotová. 

Pampeliškovou polévku podáváme s chlebovými či jinými krutony a můžeme dozdobit květy pampelišek. Polévku podáváme horkou. 

Jarní pokušení v podobě pampelišek: Uvařte z nich výborný med i polévku

Vařit a připravovat nejrůznější pochoutky nemusíme jen z drahých surovin. Už brzy na jaře probouzející se příroda nabízí spoustu možností - medvědí česnek, mladé kopřivy, pažitku, ale třeba i smetanku lékařskou, které lidově říkáme pampeliška. Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Pojďme se podívat na pár receptů, díky kterým můžeme zařadit právě pampelišky do našeho jarního jídelníčku.

Jarní

Už kvetou! Skvělý a jednoduchý recept na pampeliškový med krok za krokem

Je čas pampelišek, je čas pampeliškového medu. Vyzkoušejte klasický recept, na který je třeba jen cukr, citron, voda a pampeliškové květy.

Už

user-icon

autor Michy

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Pampelišková polévka

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena