Klasická budapešťská pomazánka

Recept na velmi dobrou maďarskou pomazánku z tvarohu, másla, kyselé smetany, papriky, cibule a celého kmínu. Používá se na chléb, pečivo a na plnění zeleniny.


2.818x
15 min

Postup přípravy

Tvaroh dáme do mísy a rozdrobíme ho vidličkou. Postupně přidáváme mletou sladkou červenou papriku a vymícháváme, dokud tvaroh nezíská pomerančovou barvu. Přidáme máslo a spolu promícháme a nakonec přimícháme zakysanou smetanu. Osolíme, okořeníme, přidáme celý kmín a drobně nakrájenou cibuli a znovu zamícháme.

Hotovou budapešťskou pomazánku odložíme na chvíli do chladničky a můžeme podávat. Pomazánku natíráme na čerstvý chléb nebo pečivo a ozdobíme různou čerstvou sezónní zeleninou. Touto pomazánkou můžeme plnit kornoutky a rolky ze šunky a sýrů, vejce a různou zeleninu, nebo můžeme pomazánku použit jako součást obložených mís.

Existuje více variant této maďarské pomazánky, například se přidává ještě čerstvě pokrájená pažitka a vynechá se černý pepř. V Budapešti nesmí chybět mletá sladká červená paprika, čerstvé máslo, zakysaná smetana, cibule a vždy tam musí být celý kmín. Všechno další jako roztíratelný sýr, mléko, česnek, kapie a podobně se už nepovažuje v Maďarsku za budapešťskou pomazánku.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Klasická budapešťská pomazánka

Zpět na recept