Kančí panenka s višňovou omáčkou

Recept na přípravu jemné panenky z kančího masa, kterou výborně doplňuje sladkokyselá omáčka z višní, portského vína a šípkové zavařeniny.


4.225x
45 min
1×

Ingredience

2 lžícemáslo
1 lžičkačerstvý rozmarýn
600 gkančí panenka

podle potřeby

olej
vývar

podle chuti

sůl
citronová šťáva
balzamikový ocet
mletý černý pepř

omáčka

1 lžícemáslo
2-3 lžícemed
1 ksbobkový list
citronová šťáva
pomerančová šťáva
0.3 lžičkymletý hřebíček
2-3 lžícešípková marmeláda
200 mlčervené portské víno
2-3 lžícevišňová kompotová šťáva
250 gkompotované višně bez pecek

Postup přípravy

Kančí panenku odblaníme, očistíme, osolíme a opepříme. V hmoždíři rozdrtíme čerstvý rozmarýn, který utřeme se solí, pepřem a změklým máslem dohladka.

Nejdříve si připravíme višňovou omáčku s portským vínem. Okapané višně zalijeme v hrnci portským vínem a 3 lžícemi kompotové šťávy. Poté přidáme koření (bobkový list, mletý hřebíček, sůl a pepř) a zvolna tekutinu zredukujeme asi na polovinu. Pak bobkový list odstraníme, vmícháme marmeládu a med, vše necháme několikrát probublat. Redukci ochutíme citronovou a pomerančovou šťávou a rozmixujeme do hladké konzistence. Do horké omáčky vmícháme asi lžíci másla a podle potřeby ji můžeme dochutit balzamikem. Omáčku uchováme na teple.

Kančí panenku zprudka opečeme na malém množství oleje ze všech stran dorůžova. Potom maso přeložíme na alobal a ze všech stran potřeme částí ochuceného másla. Panenku uzavřeme do alobalu a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C na 10 - 13 minut. Pak maso vyjmeme z trouby a zabalené necháme ještě asi 8 minut odpočinout. Výpek z panenky zastříkneme vývarem a necháme na něm rozpustit zbývající ochucené bylinkové máslo.

Kančí panenku nakrájíme šikmo na plátky, přelijeme šťávou a podáváme s ochucenou višňovou omáčkou. Přílohu volíme podle vlastní chuti, mohou to být opečené brambory nebo slaninové knedlíčky. Kančí panenka s višňovou omáčkou se hodí pro slavnostní příležitosti.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kančí panenka s višňovou omáčkou

Zpět na recept