1 lžíce | máslo | |
2 ks | cibule | |
0.3 ks | celer | |
2 ks | mrkev | |
3 kuličky | jalovec | |
80-100 g | špek | |
1 ks | bobkový list | |
4 kuličky | nové koření | |
500 ml | červené víno | |
2 lžíce | rajský protlak | |
10 kuliček | celý černý pepř | |
1 snítka | čerstvý rozmarýn | |
1 lžíce | třtinový cukr | |
800 g | kančí kýta | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
vývar | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
citronová šťáva | ||
mletý černý pepř |
Kančí kýtu očistíme, prošpikujeme uzenou slaninou, osolíme a opepříme. Celer, mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vše vložíme do jednoho hrnce, přidáme nové koření, celý černý pepř, bobkový list, jalovec a snítku rozmarýnu, přelijeme vínem.Takto naložené maso necháme do druhého dne, ale klidně až 2 dny v chladu odležet. Pak maso vyjmeme z marinády a osušíme ubrouskem. Nálev scedíme přes síto a odložíme stranou. Ve větším hrnci na rozpáleném oleji s kouskem másla opečeme kýtu ze všech stran do hněda. Kančí kýtu vyjmeme a na výpeku orestujeme scezenou zeleninu i s kořením. Přidáme třtinový cukr, vmícháme rajský protlak a ještě krátce (asi 1 minutu) restujeme. Pak do hrnce vrátíme opečené maso, přilijeme nálev a zakryté zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby můžeme maso podlévat malým množstvím vývaru. Měkké kančí maso nakrájíme na plátky a vývar se zeleninou propasírujeme do hladka. Omáčku podle chuti osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a zjemníme lžící másla. Plátky kančí kýty na víně rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem nebo rýží.
Se šípkovou, nebo se zelím? Výběr nejlepších receptů z kančího masa
Lovecká sezóna je v plném proudu a byla by veliká škoda této příležitosti nevyužít a nevyzkoušet nové recepty. Kančí maso je tmavé a libovější než třeba vepřové, hodí se na přípravu minutek i do gulášů. Máme pro vás 8 výborných receptů právě z kančího masa.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena