Vyzkoušejte recept na sytý pokrm z drůbežích drobů se širokými nudlemi a játrovými knedlíčky, který můžeme podávat jako samostatný chod třeba k večeři.
400 g | drůbeží žaludky |
300 g | drůbeží krky |
200 g | drůbeží srdíčka |
1 ks | bobkový list |
4 kuličky | celé nové koření |
10 kuliček | celý černý pepř |
150 g | celer bulva |
250 g | mrkev |
80 g | petržel |
2 ks | cibule |
2 stroužky | česnek |
1200 ml | vývar |
3 lžíce | máslo |
3 lžíce | hladká mouka |
100 ml | smetana na vaření 31% |
směs | |
---|---|
150 g | drůbeží játra |
1 ks | vejce (M/L) |
2 stroužky | prolisovaný česnek |
1 lžíce | sušená majoránka |
70 g | strouhanka |
podle chuti | |
sůl | |
muškátový oříšek |
Žaludky, srdíčka a krky očitíme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vzniklou pěnu sesbíráme z povrchu vývaru, přidáme koření (bobkový list, nové koření a celý černý pepř) a vše necháme na mírném ohni probublávat asi 30 minut. Mezitím očistíme celer, mrkev a petržel, poté 1/3 kořenové zeleniny oddělíme, nastrouháme nahrubo a odložíme stranou. Celou zbývající zeleninu vložíme spolu s neoloupanou cíbulí a česnekem do vývaru, který necháme táhnout asi jeden a půl hodiny. Hotový vývar slijeme, žaludky a srdíčka nakrájíme na plátky a krky obereme.
Připravíme si směs na játrové knedlíčky. Očištěná játra naškrábeme nebo rozmixujeme nahrubo a promícháme s vejcem, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Směs zahustíme strouhanou houskou a necháme v chladu asi 20 minut odležet. Z játrové směsi tvoříme mokrýma rukama malé kuličky, které povaříme v horkém vývaru asi 3 minuty. Nudle uvaříme podle návodu na obalu.
V hrnci na másle necháme zesklovatět jemně nakrájenou cibulku, přidáme nastrouhanou zeleninu a vše restujeme za stálého míchání dozlatova. Poté směs zaprášíme moukou, vše osmahneme, zalijeme vývarem a zvolna vaříme 30 minut. Hotový kaldoun zjemníme smetanou, ochutíme muškátovým oříškem, krátce povaříme a vložíme uvařené droby.
Kaldoun rozdělíme na porce a podáváme se širokými nudlemi a játrovými knedlíčky.
Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem
Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena