Zelné placky (zelňáky, zelníky) jsou jihočeskou pochoutkou, která se připravuje z kysaného zelí. Můžeme je smažit na sádle nebo péci v troubě.
1 ks | vejce |
500 g | hladká mouka |
500 g | kysané zelí |
100 g | mleté škvarky |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
podle chuti | |
sůl | |
mletý pepř | |
celý kmín |
Kysané zelí necháme okapat a nakrájíme. Všechny ingredience dáme do mísy a připravíme těsto. Máme na výběr dvě přípravy. Zelňáky usmažíme na pánvi, ale můžeme je péct i v troubě. Pokud zvolíme smažení, tvoříme z těsta menší kuličky, ze kterých následně dlaní utvoříme placku. Smažíme je na sádle z obou stran. Pokud zvolíme běžnější postup - pečení v troubě, vyválíme z těsta plát vysoký asi 1 cm. Z něj následně pomocí formičky nebo hrnečku vykrajujeme kolečka a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Plech se zelňáky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 20 minut. Zelné placky se škvarky můžeme jíst ještě teplé i vychladlé, podáváme je jako přílohu k jídlu nebo jen samotné ke svačině. Z uvedené dávky nám vyjdou 2 plechy zelňáků.
Jak využít při vaření domácí sádlo a škvarky?
Jak správně vyškvařit domácí sádlo a připravit křupavé škvarky? Jaké pokrmy dokáží škvarky vyzdvihnout o level výš? Pojďme se společně naučit základy poctivé české kuchyně pomocí vybraných receptů.
autor Hanka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena