Jihočeské zelné placky se škvarky

Zelné placky (zelňáky, zelníky) jsou jihočeskou pochoutkou, která se připravuje z kysaného zelí. Můžeme je smažit na sádle nebo péci v troubě.


3.37x
60 min

Postup přípravy

Kysané zelí necháme okapat a nakrájíme. Všechny ingredience dáme do mísy a připravíme těsto. Máme na výběr dvě přípravy. Zelňáky usmažíme na pánvi, ale můžeme je péct i v troubě. Pokud zvolíme smažení, tvoříme z těsta menší kuličky, ze kterých následně dlaní utvoříme placku. Smažíme je na sádle z obou stran. Pokud zvolíme běžnější postup - pečení v troubě, vyválíme z těsta plát vysoký asi 1 cm. Z něj následně pomocí formičky nebo hrnečku vykrajujeme kolečka a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Plech se zelňáky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 20 minut. Zelné placky se škvarky můžeme jíst ještě teplé i vychladlé, podáváme je jako přílohu k jídlu nebo jen samotné ke svačině. Z uvedené dávky nám vyjdou 2 plechy zelňáků.


Jak využít při vaření domácí sádlo a škvarky?


Jak správně vyškvařit domácí sádlo a připravit křupavé škvarky? Jaké pokrmy dokáží škvarky vyzdvihnout o level výš? Pojďme se společně naučit základy poctivé české kuchyně pomocí vybraných receptů.


Jak

user-icon

autor Hanka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jihočeské zelné placky se škvarky

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.