Jihočeská kulajda trochu jinak

Kulajda na mnoho způsobů, takhle ji dělám já.


4.339x
60 min
3×

Ingredience

1-2 lžičkysůl
2 ksvejce
1 kscibule
3 kostkymasox
2-3 lístkybobkový list
5 kuličeknové koření
3-4 lžícehladká mouka
1 kelímeksmetana ke šlehání
2 lvoda na podlití
5 kuličekcelý černý pepř
2-3 lžícemáslo na jíšku
3-4 ksstřední brambory

podle chuti

2 lžíceocet
sekaný kopr
1-2 hrstěsušené nebo čerstvé houby

Postup přípravy

Na másle téměř dozlatova osmahneme jemně nakrájenou cibulku, zaprášíme moukou, aby nám vznikla jíška.

Mezitím si svaříme vodu, oloupeme, nakrájíme brambory a do železného sítka na čaj přidáme koření. Když je jíška hotová, zalijeme vodou z konvice. Postupujeme pomalu a za stálého míchání, aby nám nevznikly hrudky. Přidáme sítko s kořením (lepší řešení, nemusíme potom lovit koření v polévce), brambory, pomalu přilijeme smetanu, přidáme masox či bujóny a sůl podle chuti a pozvolna vaříme. Během vaření často mícháme, aby se polévka nepřichytila. Potom si vedle v hrnečku rozkvedláme vejce a přiléváme do polévky a opět mícháme. Necháme projít varem a tímto je polévka hotová.

To je jedna varianta - bez hub, kopru a octa, tak ji mají doma nejraději. Samozřejmě jde ochutit, houby jen povaříme o něco déle, tudíž smetanu i brambory přidáme později. Než nám brambory změknou úplně, přidáme kopr a třeba vejce uvařená natvrdo a nakrájená na kostičky, nakonec přidáme 1 - 2 lžíce octa, necháme projít varem a kulajda je na světě.

Jihočeskou kulajdu trochu jinak můžeme přizpůsobit vlastním chutím, základ je jasný. Když přidáme houbový bujon, je polévka vhodná i pro vegetariány.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jihočeská kulajda trochu jinak

Zpět na recept