Vaření.czReceptyJemný pórkový krém s bramborem a smetanou

Jemný pórkový krém s bramborem a smetanou

Vyzkoušejte snadný recept inspirovaný francouzskou kuchyní na jemnou krémovou polévku z pórku, brambor a smetany, ochucenou muškátovým oříškem a koprem.


0.00x
45 min

Ingredience

200 gbrambory
300 gpórek
1 kscibule
100 mlbílé suché víno
1000 mlzeleninový vývar
2 lžícemáslo
2 lžíceolej
150 mlsmetana na vaření 31%
1 hrstčerstvý kopr

podle chuti

sůl
mletý černý pepř
mletý muškátový oříšek

Postup přípravy

Pórek očištíme a bílou a světle zenou část nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli nasekáme najemno. Oloupané brambory nakrájíme na kostky.

V hrnci na rozpuštěném másle s olejem necháme zvolna zesklovatět cibulku. Poté přidáme pórek a zvolna za stálého míchání restujeme asi 4 minuty. Následně vše podlijeme bílým vínem a jakmile se alkohol odpaří, přilijeme vývar, vložíme brambory a zvolna vaříme doměkka. Jakmile brambory změknou, hrnec odstavíme z tepla a vše ponorným mixerem rozmělníme dohladka. Nakonec do polévky postupně zašleháme smetanu. Polévku ještě asi minutu povaříme a dochutíme solí, pepřem, mletým muškátovým oříškem a čerstvě nasekaným koprem.

Jemný pórkový krém s bramborem a smetanou rozdělíme na porce, ozdobíme koprem a strouhaným muškátovým oříškem a podáváme s opečeným toastem, nebo celozrnným pečivem. Polévka chutná i za studena.

Pórek

Je pravda, že tato zelenina nepatří právě k mým oblíbeným, ale přesto jsem se rozhodla o ní napsat. Je totiž vždy lepší, "znát svého nepřítele". Možná ani vás si pórek nezískal, ale třeba nakonec všichni změníme názor.

Pórek/

Brambory: Obyčejná surovina, se kterou se dá kouzlit

Brambory, jak klasická a levná surovina, ale s tolika možnými úpravami. Samozřejmě je možné brambory jednoduše uvařit a podávat, ale existují mnohem nápaditější úpravy této po celém světě oblíbené zeleniny. Zkoušeli jste brambory naplnit a usmažit? Slyšeli jste o bramborovém závinu naslano? Máte rádi opékanou bramborovou kaši? Pokud vám tyto recepty nic neříkají, pojďme se na ně společně podívat.

Brambory:

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Jemný pórkový krém s bramborem a smetanou

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena