Na porci pokrmu pro jednu osobu počítáme asi 80 - 100g syrových jáhel. Jáhly používáme co nejčerstvější.
Přebrané, oprané a spařené jáhly zalijeme dvojnásobným množstvím mírně osolené vody, přikryjeme a vaříme asi 10 minut, aniž odklápíme pokličku. Dalších 10 minut vaříme jáhly velmi zvolna, nesmí prudce vařit. Pak je odstavíme a necháme ještě pod pokličkou asi hodinu dojít.
Pak si v malém kastrůlku spaříme mandle, které po vychladnutí umeleme. Také si spaříme rozinky. Datle si nakrájíme.
Takhle připravené ingredience postupně přidáváme do uvařených jahel. Nejdřív přidáme skořici, mleté mandle, datle, pak vmícháme čerstvě nastrouhaná a citronem pokapaná jablka a nakonec rozinky.
Jablkové jáhly sladíme medem a ihned podáváme.