Vejce rozklepneme a následně oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme mléko a špetku mleté skořice se zázvorem. V jiné misce vyšleháme z bílků sníh, který opatrně vmícháme do připravené mléčné směsi.
Bílou veku nakrájíme na kostičky, které vložíme do mísy k mléčné směsi a necháme asi 5 minut nasáknout.
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kousky. Hrnky vymažeme máslem a vyložíme vrstvou namočeného pečiva, pokračujeme vrstvou jablek a rozinek. Postup opakujeme tak, aby poslední vrstvu tvořilo pouze pečivo.
Povrch žemlovky posypeme sekanými mandlemi a pečeme asi 40 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.
Hrníčkovou žemlovku před podáváním necháme chvíli odpočinout a podáváme teplou, posypanou cukrem moučka a politou rozpuštěným máslem.