Udělat hranolky doma z normálních brambor je umění. Zde je ale jednoduchý postup, jak správně na ně.
Hodnocení
4.6
/ 5 (196x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
8x
Ingredience
Ostatní
Sůl
Brambory (typ A)600 g
Tuk (olej)750 g
Postup přípravy
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na hrubší hranolky. Můžeme použít "lis na hranolky". Hranolky ještě jednou pořádně omyjeme ve studené vodě a dobře je osušíme.
Ve velkém hrnci nebo přímo ve fritovacím hrnci rozpálíme tuk. Rozpálíme ho na nejvyšší možnou teplotu.
Nyní nastává důležitá věc. Hranolky nejprve předsmažíme. Do oleje (tuku) vkládáme malé dávky hranolků a 2 - 3 minuty je předsmažíme. Pokud budou dávky velké, olej se ochladí a brambory ho vsáknou. Hranolky vyjmeme ještě žluté.
Když máme předsmaženo, rozehřejeme opět olej (tuk) na nejvyšší teplotu a hranolky v něm smažíme 4 - 5 minut, dokud jsou křupavé. Nyní je můžeme dát všechny najednou.
Hotové hranolky necháme okapat a osolíme je nebo okořeníme kořením na hranolky. Jsou vhodnou přílohou téměř ke všem pokrmům.