Minutka z roštěnce s přílohou z restovaných ředkviček a hnědým karamelizovaným máslem. Pokrm podáváme jako hlavní chod, který je vhodný i pro slavnostní příležitosti.
125 g | máslo |
2 svazky | ředkvičky |
3 plátky | nízký roštěnec á 200g |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř | |
příloha | |
3 hrstě | salát polníček |
Steaky z nízkého roštěnce očistíme, osolíme, opepříme a hřbetem ruky zlehka poklepeme. Maso potřepeme olejem a necháme v chladu odležet. Ředkvičky očistíme a podle velikosti nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny. Polníček vypereme a osušíme.
Připravíme si hnědé zkaramelizované máslo. Do menšího a vyššího rendlíku nakrájíme máslo na kousky a při nízké teplotě zahříváme, dokud se nerozpustí. Vzniklou bílkovinovou pěnu v tomto případě nesbíráme (jako je u másla přepuštěného), ale za stálého míchání ji necháme u dna rendlíku zkaramelizovat do zlatové barvy a oříškové vůně. Poté ihned máslo odstavíme z tepla a přelijeme do sklenice. V momentu hnědnutí másla pracujeme rychle a opatrně, abychom máslo nepřipálili.
Na rozpáleném oleji pečeme steky z rožštěnce z každé strany asi 3 - 4 minuty, poté je zabalíme do alobalu a v troubě předehřáté na 160 °C necháme asi 10 - 15 minut dojít. Pánev s výpekem rozpálíme, podle potřeby přidáme několik kapek oleje a vložíme ředkvičky, které za stálého míchání ze všech stran opékáme asi 4 minuty. Pánev odstavíme z tepla, přidáme sůl a vmícháme zkaramelizované máslo.
Steaky z roštěnce rozdělíme na porce, obložíme polníčkem a ředkvičkami a vše přelijeme rozpuštěným máslem z pánve. Jako přílohu zvolíme brambory připravené na oblíbený způsob.
Kupujeme hovězí maso: Víte, jak upravit hovězí roštěnec, kližku či plec?
Nákup masa je pro některé výpravou do neznáma. A co teprve rozluštit, k čemu se hodí plec, kližka nebo roštěnec. Tady je jednoduchý klíč k hovězímu - jeho výběru a přípravě.
Špízy na gril: Lákavé recepty na masové i zeleninové ražniči
Špízy neboli ražniči patří mezi nejoblíbenější pochoutky z grilu. Ale jaké maso použít? Hodí se krkovička k bramborám, paprice nebo cuketě? A dá se maso kombinovat i s ovocem? Hlavně pamatujme, že do špízů se nejlépe hodí maso na minutky, které potřebuje jen rychlou tepelnou úpravu, díky tomu se nám nespálí okolní zelenina. Tak už jen stačí říct: Rozpalte gril!
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena