sůl | ||
1 ks | cibule | |
1 dl | rajčatový protlak | |
600 g | hřiby | |
30 g | hladká mouka | |
100 g | slanina uzená | |
mletá sladká paprika | ||
2.5 dl | smetana na vaření |
Čerstvé hřiby očistíme a nakrájíme na kostky. Sušené hřiby předem namočíme.
Uzenou slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli očistíme a nasekáme. V kastrolu opražíme slaninu. Přidáme cibuli, zpěníme ji a vsypeme houby. Vše společně opražíme. Pak houby osolíme, přidáme hladkou mouku, zaprášíme sladkou paprikou a podlijeme. Do perkeltu přidáme protlak a vše společně dusíme doměkka. Nakonec houbový perkelt zjemníme smetanou.
Houbový perkelt podáváme s čerstvým pečivem, brambory nebo knedlíky. Záleží na chuti.
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
Houbové hody: Zkuste houby zamrazit, usušit i naložit
Letošní sezóna houbařům mimořádně přeje. Plné košíky nasbíraných trofejí zaměstnají v těchto dnech nejednu hospodyňku. Dříve se říkalo houbám "maso chudých". Toto označení není daleko od pravdy, neboť z nich můžeme udělat například řízky nebo sekanou, ale také samozřejmě mnohem zajímavější delikatesy.
Autor:JozefJ
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena