Cibulku a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Čerstvé bylinky nasekáme.
Cibulku zpěníme na oleji, přidáme nakrájené žampiony či jiné čerstvé houby a chvíli restujeme, přidáme nasekané bylinky a prolisovaný česnek, osolíme, opepříme.
Plech vyložíme rozváleným listovým těstem, okraje zvýšíme a dno těsta několikrát propícháme vidličkou. Lze použít jeden plech či formu, ale i malé zapékací mističky, jen bude s těstem více práce.
Houbovou směs rozložíme na připravené těsto a posypeme nakrájenou mozzarellou.
Houbový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi půl hodiny. Okraje koláče by měly být zlatavé.
Upečený houbový koláč necháme částečně vychladnout, nakrájíme a podáváme. Chutná skvěle jen tak k vínu, ale poslouží i jako rychlá večeře.
Foto: Shutterstock.com