Nakrájíme najemno slaninu. Na ní zesklovatíme také najemno pokrájenou cibuli a na tomto základu asi 8 minut smažíme namleté syrové houby. Pravé lesní, hlívu či žampiony.
Do této směsi potom přidáme veškeré koření, namletá vepřová játra, mleté maso, hladkou mouku, strouhanku a syrová vejce. Vše promícháme. Bude-li směs moc řídká, přidáme ještě trochu hladké mouky. Osolíme a přendáme do obdélníkové formy vyložené alobalem, který předem dokonale pokryjeme plátky slaniny. Vršek směsi ve formě pokryjeme také slaninou a tu překryjeme přečnívajícím alobalem.
Formu umístíme do vodní lázně a vaříme při 90 °C asi 90 minut. Potom formu vyndáme, necháme vychladnout a přendáme na úplné vychladnutí, zhruba 5 hodin v lednici.
Po úplném vychlazení v chladničce formu vyndáme, obsah vyklopíme na tác a podáváme ukrojené jako plátek, před ukrojením z ukrajované části odloupneme alobalovou folii.
Houbový hřbet podáváme samotný s bílým pečivem, případně na chlebu s cibulkou.