Kořeněný srnčí hřbet

Tento recept je přesně vhodný v tuto předvánoční dobu, hřebíček a skořice provoní byt a navodí příjemnou atmosféru.


5.02x
45 min

Postup přípravy

Nejdříve si do dvou větších misek rozdělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme se špetkou soli na sníh a misku dáme bokem. Do misky se žloutky přidáme cukr a vyšleháme. Přidáme změklé máslo a opět prošleháme.

Smícháme sypké suroviny, tedy rozmixované či pomleté ořechy najemno, strouhanku (lze nahradit pohankovou moukou), pokropené rumem, půlku kypřícího prášku, skořici, kakao, mletý hřebíček (pomeleme celé hřebíčky v mlýnku na pepř) a citronovou kůru. Promícháme vidličkou a přidáme do misky se žloutky a prošleháme. Úplně na závěr lžící opatrně vmícháme po částech sníh z bílků.

Těsto přemístíme do máslem vymazané a pohankovou moukou (nebo mletými ořechy) vysypanou formu na srnčí hřbet.

Kořeněný srnčí hřbet pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C  asi 20 - 30 minut. Zkusíme špejlí propečenost. Pokud nám peče trouba více, asi po deseti minutách můžeme přikrýt alobalem a dopéct do hotova, aby se to shora nepřipalovalo a nehořklo. A zárověň, aby těsto bylo propečené a nevysušené. 

Srnčí hřbet polijeme rozpuštěnou čokoládou, případně můžeme libovolně něčím posypat, vhodné je sušené ovoce či plátky mandlí.

Kořeněný srnčí hřbet podáváme nakrájený na plátky, případně můžeme doplnit zakysanou smetanou či šlehačkou.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kořeněný srnčí hřbet

Zpět na recept