Největší oblibě se těší halušky na Slovensku. Ale i u nás si je rádi připravíme s brynzou nebo se zelím a slaninou. Vyzkoušejte jednoduchý recept.
Hodnocení
4.7
/ 5 (54x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Příloha
Olej3 lžíce
Cibule1 ks
Hladká mouka 2 lžíce
Zakysaná smetana1 kelímek
Anglická slanina100 g
Kysané zelí500 g
Těsto
Sůl1/2 lžičky
Vejce1 ks
Brambory500 g
Hladká mouka 100 g
Polohrubá mouka25 g
Postup přípravy
Kysané zelí vložíme do hrnce a dolijeme vodou, aby bylo ponořené. Pomalu vaříme asi 20 minut do změknutí.
Mezitím si na pánvi opečeme na kostičky nakrájenou slaninu.
V menším kastrolu rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli. Poté ji zasypeme 2 velkými lžícemi hladké mouky a uděláme zásmažku.
Z uvařeného zelí odebereme přebytečnou vodu a vmícháme do něj zásmažku. Pokud je potřeba, můžeme zelí dosladit a dosolit.
Brambory oloupeme a na jemno nastrouháme. Z brambor vymačkáme přebytečnou vodu.
Mezitím si ve větším hrnci dáme vařit vodu.
Do mísy přidáme obě mouky, sůl, vejce a zpracujeme v těsto. Nemělo by být ani příliš řídké, aby neprotékalo cedníkem, ale ani příliš tuhé.
Těsto propasírujeme přes cedník do vroucí vody. Během pár minut vyplavou hotové halušky na povrch.
Halušky promícháme se zelím a slaninou a ihned podáváme. Kdo má rád, může si přidat i zakysanou smetanu.