Halušky dědy Trojáka

Recept na halušky z brambor a hladké mouky s kysaným zelím a uzeným masem.


4.432x
60 min

Postup přípravy

Předem uvařené maso nakrájíme na kostičky. Pokud koupíte přímo kostičky uzeného masa, tak vaření odpadá. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Kysané zelí vymačkáme a překrájíme.

Na sádle zpěníme nasekanou cibuli, přidáme nakrájené uzené maso, opečeme, přidáme kysané zelí a společně podusíme.

Brambory budou v těstě k hladké mouce v poměru 3:1 (3/4 brambor a 1/4 mouky - 75 % brambor a 25 % hladké mouky). Suroviny nemusíme vážit. Nejvíce času zabere škrábání a strouhání brambor. Můžete si ale koupit haluškové těsto v prášku a připravit ho podle návodu na obalu, nebo přímo koupit hotové mražené halušky.

Oloupané brambory nastrouháme na haluškovém struhadle, šťávu z brambor slijeme a pomocí vařechy nastrouhané brambory shrneme v míse tak, aby byla jedna čtvrtina prázdná, do té vsypeme hladkou mouku a umícháme haluškové těsto.

Haluškové těsto pomocí špachtle (stěrky) a haluškového síta zavaříme do vařící osolené vody. Jemně promícháme, aby se halušky nelepily ke dnu a jakmile vyplavou, vaříme asi 2 minuty. Poté halušky scedíme a promícháme s připravenou směsí kysaného zelí a uzeného masa.

Halušky dědy Trojáka můžeme podávat jako na Slovensku - podle chuti s mlékem, kysanou smetanou, případně s podmáslím.
user-icon

autor veraricna


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Halušky dědy Trojáka

Zpět na recept