1. Kuřecí prsa dobře očistíme, omyjeme a necháme okapat, pak nakrájíme na větší kousky. Cuketu opláchneme a oloupeme. Podélně rozkrojíme, zbavíme měkké vnitřní části s jádry a nakrájíme na větší kousky (shodné s masem). Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, na větší kousky také očištěnou papriku.
2. Připravíme si hroty na dřevěných špejlích a špejle přepůlíme. Střídavě napichujeme cuketu, kuřecí maso a cibuli s paprikou. Špízy vložíme do pekáčku, zasypeme kořením podle chuti, ale vhodné je i grilovací s česnekem. Po okořenění pokapeme kuřecí špízy olivovým olejem a necháme chvíli uležet.
3. Zatím si upečeme brambory - umyté je oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Nasypeme je na plech a dáme péct do horkovzdušné trouby. Pečeme je při 180 °C asi 40 minut. Podle chuti osolíme. Před dopečením brambor si rozpálíme dřevěné uhlí na grilování.
4. Připravené kuřecí špízy postupně pokládáme na rošt a průběžně otáčíme. Kuřecí maso s cuketou je hotové asi za 10 - 15 minut. Ke grilovaným kuřecím špízům podáváme pečené brambory, čerstvou zeleninou a dresinky podle chuti.
Grilovací sezóna začíná! Stáhněte si e-book zdarma a buďte mistrem grilu
Grilování a opékání špekáčků na ohni k jaru a létu nepochybně patří. Opravdu pravidelně griluje až 90 % Čechů a lidé si jídlo na grilu připraví jednou za čtrnáct dní, Češi tak patří ke světové špičce v grilování. Gril zkrátka patří téměř k povinné výbavě každé domácnosti a Češi se hojně účastní i grilovacích kurzů.

Bude vonět až k sousedům! Marinovaný bůček na grilu krok za krokem
Recept na marinovaný bůček opečený na grilu, který se podle našeho fotoreceptu zaručené podaří.

Špízy na gril: Lákavé recepty na masové i zeleninové ražniči
Špízy neboli ražniči patří mezi nejoblíbenější pochoutky z grilu. Ale jaké maso použít? Hodí se krkovička k bramborám, paprice nebo cuketě? A dá se maso kombinovat i s ovocem? Hlavně pamatujme, že do špízů se nejlépe hodí maso na minutky, které potřebuje jen rychlou tepelnou úpravu, díky tomu se nám nespálí okolní zelenina. Tak už jen stačí říct: Rozpalte gril!

Autor:Stáňa


Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena