Filmová zelňačka

Recept na filmovou polévku, kterou vařil Louis de Funés ve filmu Zelňačka. Chcete-li si přivolat svého ufouna, uvařte si tuhle francouzskou zelňačku.


4.8111x
75 min
5×

Ingredience

150 gslanina
5 stroužkůčesnek
100 gmáslo
3 kscibule
1 ksceler
3 ksmrkev
3 kspetržel
2 ksbobkový list
3 dlbílé víno
3 lžícehladká mouka
1 hrstpetrželová nať
1 kshlávkové zelí
0.5 lžičkysušený tymián
4 kuličkycelý bílý pepř

podle chuti

sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy

Na filmovou zelňačku, kterou vařil Louis de Funés, budete určitě potřebovat větší hrnec. Středně velkou hlávku zelí rozkrojíme, zbavíme košťálu a nakrájíme. Cibuli nasekáme nahrubo, česnek utřeme a slaninu nakrájíme na kostky. Mrkev, menší celer a petržel očistíme a nakrájíme na kusy. Petrželovou nať nasekáme nadrobno.

Na másle necháme zesklovatět nasekanou cibuli, přidáme nakrájenou slaninu, bílý pepř, tymián, bobkový list a osmahneme. Zaprášíme hladkou moukou, přilijeme víno a necháme projít chvíli varem. Poté podlijeme vodou, přidáme zelí, zakryjeme poklicí a necháme vydusit.

Přidáme nakrájenou mrkev, celer, petržel, osolíme a zalijeme vroucí vodou. Poté přidáme utřený česnek a na mírném plameni vaříme, dokud zelenina nezměkne. Kořenovou zeleninu můžeme potom nakrájet na malé kousky, nebo propasírovat do polévky.

Filmovou zelňačku podle potřeby dochutíme (sůl, pepř), přisypeme nasekanou petrželovou nať a můžeme servírovat. Záhy budete moci telefonovat do vesmíru.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Filmová zelňačka

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Francouzská