Vaření.czReceptyDušená čočka s mrkví a uzeným tofu

Dušená čočka s mrkví a uzeným tofu

Recept na hlavní chod vhodný i pro vegetariány a vegany. Chutně připravená čočka s opečenými plátky uzeného tofu.


4.219x
45 min
1×

Ingredience

4 stroužkyčesnek
2 lžíceolej
1-2 lžičkysůl
1-2 špetkymajoránka
1-2 kscibule
1 svazekmrkev
2 hrnkyčočka
2 lístkybobkový list
0.5 lžičkymletý barevný pepř
1 balíčekuzené tofu
1-2 lžícekoření Horalka
1-2 lžícesušené lahůdkové droždí

podle potřeby

olivový olej

Postup přípravy

Čočku propláchneme a namočíme na 12 hodin i více do vody. Čočku poté scedíme a odebereme 2 hrnky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na drobnější kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousíčky, já použila opravdu velkou cibuli, máme to tak rádi. Větší stroužky česneku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a nejprve dozlatova osmahneme cibuli. Smažíme asi 5 - 10 minut na mírném ohni. Poté přihodíme česnek, necháme krátce rozvonět, vsypeme mrkev a orestujeme. Přidáme čočku, zalijeme horkou vodou, přidáme bobkový list, koření Horalka, pepř a pod pokličkou za občasného promíchání dusíme do změknutí. Já měla hotovo asi za 35 minut. Podle potřeby přiléváme vodu, to kdyby se příliš rychle vytratila. Podušenou čočku s mrkví dochutíme rozemnutou majoránkou, solí a sušeným lahůdkovým droždím. Tofu nakrájíme na plátky a na grilovací pánvi na troše oleje po obou stranách opečeme, až je tofu zlatavé. Dušenou čočku s mrkví dáme na talíře, poklademe plátky tofu a podáváme. Můžeme přikusovat čerstvý chléb, případně jen sterilovanou okurku apod.

Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů

Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.

Novoroční

Čočková polévka: Vynikající tradiční recepty a čočkové krémy s nádechem exotiky

Čočka, přirozeně bezlepková luštěnina s vysokým obsahem proteinů je velmi prospěšná pro naše zdraví. Navíc se s ní dá při vaření opravdu kouzlit a za málo peněz nasytíme celou rodinu. Dnes se zaměříme na polévky, kdy si připomeneme klasické babiččiny recepty z hnědé čočky, ale také se podíváme na čočku červenou, která tvoří základ čočkových krémů.

Čočková

user-icon

autor Michy

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Dušená čočka s mrkví a uzeným tofu

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena