- Vepřové syrové sádlo na škvaření pokrájíme na kostky o velikosti asi 1,5 - 2 cm.
- Kostky sádla dáme do velkého vysokého hrnce, podlijeme asi 100 ml studené vody, aby se nám sádlo nepřipálilo.
- Na nejnižším plameni začneme škvařit. Nejlepší je škvařit v hrnci s dvojitým dnem tzv. sandwichovým, výborné jsou i litinové hrnce se smaltovaným povrchem. Také je dobré pod hrnec použít litinovou plotnu. Škvaříme pomalu za stálého míchání, až slanina pěkně zrůžoví a kostky slaniny stlačíme vařečkou, aby se uvolnilo co nejvíce sádla.
- Vepřové sádlo průběžně odebíráme a sbíráme do jiného hrnce. Když nám sádlo začne pěkně hnědnout, podlijeme ho za stálého míchání asi 100 ml studeného mléka - je třeba dát pozor, protože prudce v hrnci zasyčí a prská vařicí tuk, dále usilovně mícháme, aby se škvarky nepřichytily na dno hrnce, mléko se rádo připaluje. Přidáním mléka se škvarky pěkně opečou a získají krásnou bronzovo-zlato-hnědou barvu, budou křupavé a velmi chutné. Kdo chce, může osolit kostky sádla hned na začátku škvaření, případně až nyní. Já to tak nedělám, solím až těsně před konzumací nebo před dalším použitím.
- Hotové horké škvarky ihned dáme do jiné nádoby, například kameninové nebo keramické, aby se škvarky nepřipálily.
- Když sádlo zchladne, naplníme ho do sklenic o objemu 0,7 litru. Když sádlo ve sklenicích ztuhne, sklenice zavíčkujeme a odložíme na chladné místo do spíže. Po otevření skladujeme sklenice se sádlem v chladničce, stejně tak děláme s vychladlými škvarky.
Z tohoto množství jsem měla 1,5 l čerstvého, voňavého, bílého domácího vyškvařeného sádla a 600 g chutných domácích křupavých škvarků. Domácí vepřové sádlo používáme na pečení masa, do slaného i sladkého pečení, pro vaření různých jídel či různých pomazánek. Sádlo je vynikající jen tak samo o sobě natřené na čerstvý domácí chléb s cibulí a domácími škvarky.
Domácí škvarky konzumujeme čerstvé samostatné s chlebem. Jinak škvarky používáme pro pečení škvarkových pagáčků, sádlovníků nebo do různých pomazánek.
-> Jak využít při vaření domácí sádlo a škvarky?