Výborná bezvaječná majonéza, kterou si můžeme ochutit podle své chuti. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.
50 ml | mléko |
marináda | |
---|---|
100 ml | olej |
podle chuti | |
sůl | |
hořčice plnotučná | |
citronová šťáva | |
sójová omáčka | |
mletý černý pepř |
Dnes se vrhneme na přípravu domácí majonézy, ve které chybí vajíčka, ale i tak je výborná.
Do vysoké nádoby dáme mléko (stačí polotučné) a tyčovým mixerem šleháme za pomalého přikapávání oleje do pěny. Pokud je pěna málo hustá, přidáme ještě trochu oleje.
Majonézu dochutíme tím, co máme rádi, lze použít například hořčice, mletý pepř, sůl, sójová omáčka, citronová šťáva apod. Z této majonézy také můžeme připravit tatarskou omáčku, a to tak, že do základní majonézy přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájené kyselé okurky.
Domácí majonézu bez vajec používáme podle chuti při přípravě různých pokrmů - skvělá je do pomazánek, salátů apod.
Poznámka: Pokud nechcete nebo nemůžete používat syrová vejce, ale rádi byste si občas pochutnali na kvalitní majonéze, jde to. A nejen tímto způsobem, jak je uvedeno v receptu. Existuje třeba veganská verze z nálevu z cizrny nebo smetanová varianta s česnekem.
Studené omáčky k chuťovkám: Začněte základní majonézou a kombinujte
Zkuste si připravit některou ze studených omáček, které lze všestranně kombinovat. Začneme receptem na základní majonézu.
"Hranolky s tatarkou." Dostává se často odpovědi prodavači restaurace rychlého občerstvení na otázku, co si budeme přát. Mnozí však o ochucovadlu jménem tatarská omáčka vědí jen to, že nepatří mezi zdravé potraviny. Chcete se dozvědět více?
autor Sopťa
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena