Domácí jahodový džem

Recept na jednoduchý domácí džem. Snadno ho zvládnou i začínající kuchařky. Jahodový džem je vynikající třeba do jogurtu.


4.658x
60 min

Postup přípravy

1. Očištěné a odšťopkované jahody dáme do hrnce. Větší jahody nakrájíme na menší kousky. Necháme za stálého míchání provařit, až jich tak 1/3 pustí šťávu. Dále použijeme Gelfix 2:1. Odměříme si množství cukru potřebného do džemu. Z něj odebereme do misky 2 lžíce a smícháme je s Gelfixem.

2. Směs cukru a Gelfixu vsypeme do hrnce a opět během míchání důkladně nejméně 1 minutu povaříme. Pak dosypeme zbývající cukr a přivedeme k varu. Za stálého míchání necháme džem probublávat minimálně 5 minut. Průběžně odebíráme dlouhou lžící opatrně jen z povrchu vytvořenou pěnu.

3. Zkoušku, zda nám džem ztuhne, provádíme tak, že na talířek kápneme pár kapek (asi 1 lžičku) horké šťávy a necháme vychladnout. Pokud je džem správné konzistence, utvoří se tuhá kapka. Pokud je džem málo tuhý, přidáme rovnou lžičku kyseliny citronové. Ta nám ostatně také zlepší (zvýrazní) chuť ovoce. Já proto přidávám vždy 0,5 lžičky citronové kyseliny.

4. Potom hrnec odstavíme z tepla, aby se jahodový džem nepřipaloval. Jahodový džem plníme ještě horký do připravených skleniček. Mně se osvědčily skleničky od přesnídávky nebo malé tatarky. Neplníme zcela po okraj, jen k závitu. Ihned pevně zavřeme a otočíme na víčko, pokládáme nejlépe na dřevěné prkénko. Tak za 10 minut je otočíme zpět a necháme vychladnout. Na studené skleničky můžeme nalepit nálepky.

Poznámka autora receptu:
Domácí jahodový džem používáme podle chuti například do bílého jogurtu, na mazání na chléb nebo pečivo a jako náplň do různých moučníků. Džem jsem použila do bílého jogurtu, příště ho použiji třeba na palačinky. Do doby přípravy počítám i očištění a krájení jahod.

Zobrazit dalších 35 receptů pro Jahodový džem?


user-icon

autor Conny


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí jahodový džem

Zpět na recept
Druh jídla
Dezerty
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.