Jemný a sladký likér višňové chuti a vůně. Recept rozhodně stojí za zkoušku!
1 kg | cukr |
1 l | rum |
4 l | čerstvé višně |
podle potřeby | |
---|---|
1 l | vodka nebo líh |
Višně umyjeme, zbavíme stopek a připravíme si rum a velkou sklenici o obsahu 5l, tu dobře očistíme. Do čistého skla ukládáme po vrstvách cukr a višně, vrstvy zakončíme cukrem. Sklenici uzavřeme a necháme stát na tmavém a chladném místě do druhého dne. Po odležení zalijeme rumem, který by měl být až nad poslední vrstvou. Uzavřeme a po dobu 6 - 8 týdnů necháme uležet. Raději si to poznačíme do kalendáře, abychom nezapomněli. Během tohoto času višně s cukrem alespoň jednou do týdne promícháme dřevěnou vařečkou. Po uplynutí předepsané doby višně přecedíme a necháme je okapat. Určitě je nevyhazujeme, je to lahůdka! Do tekutiny vlijeme vodku nebo silnější líh (množství podle vlastního uvážení). Domácí griotku přelijeme do lahví a opět uskladníme. Je jen na nás, jak dlouho nám vydrží.
Co s úrodou višní? Zkuste recept na višňovou marmeládu!
Právě dozrály višně a nastal čas pro přípravu višňové marmelády. Čerstvému pečivu s touto marmeládou nikdo neodolá.
Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno
Sezóna švestek je v plném proudu. Že ze švestek nemusíme péci jen obligátní koláč, se dozvíte v našem článku.
Úvodní foto: Pixabay.com
autor slavenka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena