Cuketový točený koláč

Cukety mají právě teď svoji hlavní sezónu. Zkuste tento zdravý slaný koláč. Vypadá velmi efektně, přitom je velmi jednoduchý na přípravu.


4.311x
60 min

Postup přípravy

Nejprve si předehřejeme troubu na 175 °C.

V misce smícháme jemné ovesné vločky, špaldovou mouku, vrchovatou lžíci tvarohu, studenou vodu, olej, med, sůl a vypracujeme těsto. Kdyby bylo příliš lepivé, přidáme trochu mouky.

Do koláčové nebo dortové formy vložíme pečící papír a vytvarujeme z těsta dno koláče. Těsto předpečeme 10 minut ve vyhřáté troubě.

Mezitím si nachystáme náplň, tedy pokrájíme šunku a oblíbený tvrdý sýr na kostičky, zalijeme vidličkou rozšlehanými třemi vajíčky a přemístíme na předpečený korpus.

Připravíme si malé zelené a žluté cukety. Škrabkou na brambory tvoříme tenké plátky z cukety tak, aby měly vždy kousek slupky na jedné straně - docílíme toho tak, že budeme cuketu otáčet. Oloupanou velkou mrkev také pomocí škrabky naškrábeme na plátky. Pak už jen do středu smotáme plátek mrkve a okolo přidáváme střídavě nastojato plátky cuket a mrkve.

Cuketový točený koláč jemně potřeme olivovým olejem (pomocí mašlovačky), vložíme zpět do trouby a dopékáme na 175 °C dalších cca 30 minut. Dopečení poznáme podle vajíček a opečené cukety.

Cuketový točený koláč podáváme teplý, nakrájený na trojúhelníčky. Tento slaný koláč vypadá velmi efektně a skvěle doplní i nejrůznější oslavy.

Cuketa na talíři: Recepty, které musíte vyzkoušet


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Cuketový točený koláč

Zpět na recept