3-4 stroužky | česnek | |
2 lžíce | olej | |
1-2 ks | cuketa | |
1 balíček | mozzarella | |
100 g | parmazán | |
500 g | hovězí mleté maso | |
3-4 ks | jarní cibulka | |
1 lžíce | bazalka | |
1 lžička | sušené oregano | |
1 konzerva | krájená rajčata v rajčatové omáčce | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý barevný pepř |
1. Cibulku očistíme a nakrájíme nadrobno, stejně tak oloupaný česnek. Rajčata překrájíme. Cuketu omyjeme, osušíme a odkrojíme konce. Poté cuketu nakrájíme na tenké plátky. Cuketové plátky nemusí být vůbec pravidelné, při propečení to stejně nebude znát, takže si nelámejte hlavu, pokud se vám povede nakrájet třeba jen pár centimetrů dlouhé cuketové plátky. Na hluboké pánvi osmažíme cibulku dozlatova. Přidáme česnek a necháme krátce rozvonět. Přidáme kvalitní mleté hovězí maso a za občasného míchání necháme orestovat. Opečené maso osolíme, okořeníme, přidáme nadrobno nasekanou bazalku a sušené či čerstvé oregano. K masu přidáme rajčatovou omáčku i s rajčaty a necháme asi 10 minut probublávat. Omáčku na závěr podle potřeby ještě dochutíme.
2. Do pekáčku dáme vrstvu masové omáčky, pokryjeme plátky cukety a posypeme nastrouhaným sýrem (nejlépe parmazánem). Do pekáčku přidáváme spíše méně "vody" z omáčky, protože vodu ještě pustí cuketa při pečení. Na řadu přijde další vrstva masové omáčky, opět plátky cukety a opět strouhaný sýr. Vše ještě jednou zopakujeme. Vrch budou tvořit plátky cukety, které překryjeme ještě na jemné plátky nakrájenou mozzarellou a posypeme zbylým strouhaným sýrem.
3. Cuketové lasagne překryjeme alobalem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme přibližně 20 minut. Poté alobal sundáme a dopékáme dalších 15 minut, až sýr na povrchu zezlátne. Cuketové lasagne s hovězím masem naporcujeme, rozdělíme na nahřáté talíře a ihned podáváme. Skvělou přílohou je čerstvý zeleninový salát.
Cuketové lasagne krok za krokem. Letní oběd na jedničku
Zkuste oblíbené lasagne netradičně. S cuketou místo těstovin ve vegetariánské verzi vykouzlíte lehký a zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina.
Jedinečné recepty na lasagne: S mletým masem, špenátem i cuketou
Lasagne - typicky italský pokrm, který se dá připravit na nespočet způsobů. S rajčatovým základem, zapékané s bešamelem či sýrovou omáčkou, s masem i bez. Recepty jsou sice časově náročnější, ale odměnou vám bude pokrm, který opravdu chutná a zasytí. Připravili jsme pro vás 8 variant, ze kterých si určitě vyberete pro sebe tu nej.
Nejlepší recepty na cuketové placky: Smažené, pečené i vylepšené slaninou
Cuketa je velmi oblíbenou a tvárnou zeleninou, ze které se dá při vaření opravdu kouzlit. Jedním z nejoblíbenějších cuketových pokrmů jsou právě nejrůznější placky, karbanátky a zeleninové lívance. Vybrali jsme pro vás 8 skvělých receptů na placky ze samotné cukety, tak doplněné o brambory, mrkev, houby či slaninu. V případě, že se vyhýbáte smažení, máme pro vás i recept na cuketové placičky z trouby, ve fitness verzi a také jeden recept pro vegany.