Chlebové tyčinky

Křupavé chlebové tyčinky vhodné k pivu, vínu či jako doplněk nejen k předkrmům.


4.611x
30 min
2×

Postup přípravy

V malé misce se připraví kvásek z droždí, trochy vody a cukru. Během kynutí kvásku ve velké misce smícháme mouku, sezamová semínka, kmín, tymián a sůl a pořádně promícháme.

Po vykynutí kvásku smícháme spolu s moukovou směsí a zbylou částí vody. Vodu nevlijeme najednou, ale podle potřeby přilíváme a hněteme do tužšího těsta.

Po uhnětení se těsto nechá odpočinou a kynout pod utěrkou cca 3 hodiny až těsto znásobí svůj objem.

V okamžiku kdy těsto zdvojnásobí svůj objem, "zmačkáme" těsto a vyklopíme na pomoučněný vál a opět hněteme. Poté vyválíme na obdélník o výšce cca 4 cm. Z tohoto obdélníku se poté vykrajují tyčinky o šířce cca 1 cm a délce 25 cm, nebo podle chutě či účelu užití.

Tyto tyčinky se poté kladou na plech s pečícím papírem a opět necháme cca 30 minut kynout. Mezi tyčinkami na plechu necháme trochu místa... NAKYNOU!!!

Troubu předehřejeme na 180°C.

Před pečením potřeme chlebové tyčinky rozkvedlaným vajíčkem se třemi lžícemi vody a pečeme cca 15-20 minut dozlatova. K potření použijeme jako mašlovačku snítku rozmarýnu, která nám tyčinky pěkně ovoní.

V okamžiku kdy jsou tyčinky zlatavé tak je vyndáme z trouby a potřeme je olivovým olejem a opět můžeme použít rozmarýnovou snítku a dopečeme v troubě dalších 4-5 minut do zlatohněda.

Chlebové tyčinky je možno po vychladnutí uchovat v uzavřené dóze několik dní, ale pozor rády chytají vlhkost.
user-icon

autor skrabilek


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Chlebové tyčinky

Zpět na recept