Sladké těsto na vánočku či velikonoční bochánek. Trochu pracnější, ale o to více chutnější. Podle tohoto receptu tvoří manžel kolegyně z práce, postupně jej začali používat i ostatní.
Mouku, cukr, máslo a žloutky necháme několik hodin v teplé místnosti.
Zatím si nasekáme mandle. Mouku, cukr, sůl smícháme v míse.
Z droždí uděláme kvásek.
Ve vlahém mléce rozkvrdláme žloutky a vejce.
V míse uděláme důlek a dáme do něj kvásek, trochu mléka se žloutky a zpracováváme. Postupně přidáme mléko. P
ak přidáme rozinky, mandle a citronovou kůru. Nakonec přidáme máslo.
Těsto necháme kynout 1,5 až 4 hodiny. Během kynutí těsto několikrát prohněteme zpět do mísy.
Z kynutého těsta uděláme 9 válců, které spleteme po čtyřech, třech a nakonec po dvou a naskládáme je na sebe.
Vánočku necháme na plechu ještě vykynout. Potom ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme po délce rozsekanými mandlemi.
Troubu předehřejeme asi čtvrt hodiny na 180 °C. Vánočku necháme na povrchu zabarvit, pak příkon tepla zmírníme a stejnoměrně a zvolna ji propékáme asi 3/4 hodiny.
Aby vánočka neutekla, propícháme ji špejlemi. U bochánků uprostřed prostřihneme křížek.