Kapří hlavy omyjeme, odstraníme z nich žábry, oči a ploutve. Celer, mrkev a petržel očistíme, oškrábeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zelenou petrželku usekáme.
Rybí vnitřnosti propláchneme a uvaříme v menším množství osolené vody doměkka. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku. V hrnci na másle zpěníme cibuli a přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Jakmile zelenina zhnědne, zalijeme ji vodou a vložíme kapří hlavy, odřezky z kapra a hrách. Vše vaříme asi půl hodiny doměkka.
Potom rybí polévku přecedíme, osolíme a ochutíme pepřem a mletým zázvorem. Vmícháme uvařené vnitřnosti a zahustíme máslovou jíškou. Českou rybí polévku povaříme ještě asi 10 minut, vsypeme usekanou petrželku a můžeme podávat.
K české vánoční rybí polévce nesmějí samozřejmě chybět houskové krutony.