Zanedlouho si většina z nás přinese domů vánočního kapra. Zvládáte jeho porcování bez zbytečné námahy? Nebylo by lepší, aby byl kapr na vašem talíři bez kostí? Nebo si chcete v rámci tradičních receptur vyzkoušet drobnou obměnu? To vše je možné.
Zabití kapra (návod na videu) by mělo být především ohleduplné k rybě. Po zabití je podstatné příliš neotálet s vykucháním kapra (video ), aby se ryba nezačala kazit. Vykuchaného kapra je po odšupení (video) třeba naporcovat, a to bývá často kamenem úrazu.
Ne zřídka je vidět v našich domácnostech v akci kleště, kladiva, sekáčky a mnoho podobných nástrojů pro porcování a odstranění ploutví či kůže kapra. Pokud ale zvolíte postup, který natočil na video pro portál Třeboňský kapr známý propagátor sladkovodních ryb Petr Stupka, můžete si mnoho práce ulehčit.
• Kůži z kapra stahujte až po naporcování
• Kapra porcujte po vykuchání na podkovy i s ploutvemi
• Ploutve vyřezávejte nožem z podkov kapra i s přilehlou kostí
• Podélným řezem podél páteře rozdělte podkovy na porce
• Z porcí odstraňte seříznutím žeberní kosti
Z takto naporcovaného kapra je jen malý krůček k tomu, abyste si mohli vychutnat kapra bez kostí. Stačí prořezat mezisvalové kůstky v mase kapra tenkými podélnými řezy. Kostičky v mase kapra se tak stanou pro člověka nerozpoznatelné. Návod na prořezání kostí je opět možno shlédnout na videu.
Kdo trvá na odstranění kůže z kapra, doporučujeme kůži odstraňovat až v závěru porcování seřezáváním z porcí kapra (video).
Bezpracnou variantou je možnost zakoupit si v některém z hypermarketů filet z kapra připravený ve zpracovně ryb. V době Vánoc je tento produkt mnohem dosažitelnější než v průběhu roku.
Než se ale pustíte do přípravy kapra, zkuste se zamyslet, jestli by nestálo za to, vyzkoušet některou z vánočních variací s Třeboňským kaprem podle receptur od Petra Stupky.
autor Vilienka
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena