Recept na jemnou rybí polévku s kořenovou zeleninou a kousky lososa. Rybu lze zaměnit i za kapra či jinou bílou rybu podle toho, která nám chutná.
Hodnocení
5.0
/ 5 (2x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Nové koření
Čerstvá petrželka
Ostatní
Máslo30 g
Cibule2-3 ks
Celer1/2 ks
Mrkev2-3 ks
Bobkový list2-3 lístky
Hladká mouka 4 lžíce
Kořenová petržel2 ks
Odřezky z lososa1-2 hrstě
Postup přípravy
Zeleninu očistíme, mrkev s petrželí oškrábeme a celer s cibulí oloupeme. Vše nakrájíme na větší kusy.
Rybu jen opláchneme, přípradně použijeme její odřezky. Pokud použijeme hlavu, nezapomeneme odstranit žábry, jinak by byla polévka hořká.
Do velkého hrnce vložíme zeleninu a rybí maso, přidáme bobkový list, nové koření a sůl.
Obsah v hrnci zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme 20 - 25 minut do změknutí masa.
Obsah v hrnci scedíme a necháme vychladit. Maso zbavíme kostí a kůže, obereme a rozdělíme na menší kousky.
Zeleninu také nakrájíme na drobnější kousky. V hrnci necháme rozpustit máslo, za stálého míchání vsypeme mouku a vzniklou jíšku opražíme do zrůžovění.
Poté postupně přiléváme vývar a stále mícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Necháme asi 5 minut provařit. Do zahuštěného vývaru vsypeme zpět maso a zeleninu a další 2 - 3 minuty provaříme.
Podle potřeby rybí polévku dochutíme solí, můžeme vmíchat i jemně nasekanou petrželku. Rybí polévku podáváme horkou. Můžeme přidat česnekem dochucené krutony či přikusovat pečivo.