Červená zelňačka s klobásou

Základem je kvalitní klobása, která je dobrá za tepla, a kvalitní kyselé zelí. Můj vlastní recept, který jsem za roky vybrousila.


4.444x
120 min
3×

Ingredience

3 stroužkyčesnek
8-10 ksbrambory
1-2 kscibule
1 ksceler
3-4 lžícesádlo
1 lvoda
1 ksmrkev
1 kspetržel
2 ksmasox
4 listybobkový list
4 kuličkynové koření
2 lžícehladká mouka
2 kspikantní klobása
2 lžícemletá sladká paprika
1 konzervakysané zelí
6 kuličekcelý černý pepř
1 kelímeksmetana 12%

podle chuti

ocet
chilli koření

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Klobásu nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, celer a petržel očistíme a nakrájíme na kostky. Tři stroužky česneku nakrájíme na plátky.

V největším hrnci si připravíme na sádle nebo oleji cibuli do zpěnění. Potom přidáme nakrájenou klobásu. Klobása by měla být velice kvalitní a třeba pálivá, já kupuji někdy čabajku. Osmažíme a zaprášíme červenou paprikou. Nesmažíme ji dlouho, aby se nepřepálila.

Potom zalijeme asi do 2/3 hrnce vařící vodou z rychlovarné konvice. V části vody rozmícháme v jiné nádobě 2 kostky masoxu a vlijeme do hrnce. Přidáme brambory a na kostky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Dále přidáme asi 6 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření, 6 listů bobkového listu a nakrájený česnek. Polévku přiklopíme pokličkou a vaříme na středním plameni do změknutí brambor. Bývá to tak 15 - 20 minut.

Přidáme kysané zelí z celé konzervy i s tekutinou. Zelí nevymačkáváme, polévka by pak nebyla dostatečně kyselá. Opatrně rozmícháme, mám už hrnec hodně plný a zelí se špatně rozmíchává do polévky. Přiklopíme pokličkou, necháme lehce odklopenou a necháváme probublávat do změknutí zelí. Trvá to tak 15 minut. Zelí není úplně měkké, prostě je uvařené a není syrové.

Když zelí změkne, vmícháme do polévky 12% smetanu s asi 2 lžíce hladké mouky na zahuštění. Červenou zelňačku pořádně promícháme. Necháme asi 10 minut provařit a pak vypneme plamen a odstavíme. Zelňačku můžeme dochutit octem nebo chilli.

Červená zelňačka s klobásou je nejlepší druhý až třetí den stará. Koření nechávám v polévce a varuji strávníky, případně ho vyndavám před servírováním.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Červená zelňačka s klobásou

Zpět na recept