Celozrnné pletýnky

Vynikající křupavé pletýnky, s těstem se výborně pracuje a nelepí se. Pokud máte domácí pekárnu, tím lépe pro vás, jde to ale i bez ní.


3.813x
20 min
1×

Postup přípravy

Část mléka, cukr a droždí promícháme a necháme vzejít kvásek. Do větší mísy si dáme mouky, vodu, kvásek, olej a ostatní suroviny. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Těsto necháme vykynout. Těsto můžeme udělat i v domácí pekárně. Místo čerstvého droždí můžeme použít 1 lžičku sušeného.

Po vykynutí těsto propracujeme na vále. Těsto se nelepí, nemusí se podsypávat. Těsto rozdělíme na 8 dílů, z kterých upleteme pletýnky. Celozrnné pletýnky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout pod navlhčenou utěrkou asi 30 - 40 minut. Potom je potřeme vejcem, posypeme hrubou solí, kmínem a semínky podle chuti. Celozrnné pletýnky vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme je asi 20 minut.

Upečené celozrnné pletýnky jíme podle chuti.
user-icon

autor Lenka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Celozrnné pletýnky

Zpět na recept