Bún bò Nam Bộ

Pracnější příprava, která se vyplatí! Typická Asie. Rýžové nudle s hovězím masem, spoustou zeleniny a bylinek podávané s pikantní omáčkou, vše klasicky v jedné misce či talíři.


5.01x

Ingredience

400 ghovězí kýta
2 stroužkyčesnek
2 listycitronová tráva
1 lžícerostlinný olej
2 lžícerybí omáčka
čerstvě mletý pepř
300 gtenké rýžové nudle
1 lžícerýžový ocet
1 lžícerostlinný olej

omáčka

1 stroužekčesnek
1 kschilli paprička
100 mlrybí omáčka
1 lžícetřtinový cukr
75 mlrýžový ocet
300 mlvroucí voda

Postup přípravy

Hovězí maso nakrájíme na 2 mm tenké plátky. Aby nám to šlo o něco snadněji, uložíme maso nejdříve na 30 minut do mrazáku. A samozřejmě použijeme opravdu dobře naostřený nůž. 

Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Citronovou trávu důkladně oloupeme a stvol nakrájíme na jemné proužky. Nakrájené hovězí promícháme v misce s česnekem, citronovou trávou, rybí omáčkou, olejem a trochou pepře. Překryjeme potravinářskou folií a uložíme do lednice. Maso necháme alespoň hodinu marinovat. Arašídy nasucho opečeme dozlatova a po vychladnutí je nasekáme na kousky, budou krásně křupavé. 

Nudle vložíme na 20 minut do vlažné vody. V hrnci přivedeme k varu větší množství vody. Scezené nudle vložíme do vroucí vody s trochou octa. Vaříme je zhruba 2 minuty na skus. Přesný čas vaření záleží na typu zvolených nudlí. Hotové nudle scedíme, propláchneme studenou vodou, aby se dále nevařily. Promícháme je s olejem, aby se neslepily. 

Ledový salát nakrájíme na nudličky, bylinky natrháme na kousky velikosti sousta. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na tenké nudličky. 

Připravíme si omáčku na Bún bò Nam Bộ. Oloupaný česnek nasekáme nadrobno, chilli papričku nakrájíme na tenké plátky a promícháme s rybí omáčkou, cukrem, octem a vroucí vodou. Mícháme, až se cukr rozpustí. Omáčka by měla být pikantní a lehce nakyslá. 

Rozehřejeme pánev a vložíme do ní vedle sebe plátky masa, zprudka je opečeme z obou stran, stačí 2–3 minuty. Maso ztmavne, ale zároveň zůstane ještě šťavnaté. Stejným způsobem opečeme zbylé plátky masa. 

Do větší misky vložíme porci ledového salátu a na něj vyskládáme vedle sebe nudle, mrkev, mungo klíčky, bylinky, maso, opražené arašídy a cibulku. Přelijeme teplou omáčkou a Bún bò Nam Bộ ihned podáváme. 

Foto: Shutterstock.com

Pokrmy inspirované Asií: Ochutnejte Pad Thai, knedlíčky Bahn Bao a smažené závitky

Milujete chutě asijské kuchyně? Z pestré nabídky jihovýchodu a východu největšího kontinentu jsme vybrali 7 pokrmů, na kterých si doma pochutnáte stejně dobře jako v pravém asijském bistru.

Pokrmy

Vychutnejte si Vietnam: Úžasná polévka Pho bo krok za krokem

Vietnamská polévka Pho bo je poněkud pracnější. Proto si na její přípravu vynahradíme více času a doporučujeme jí uvařit raději dvojnásobné množství. Díky široké škále použitých ingrediencí je sytá a vydá tak za hlavní chod.

Vychutnejte

Videorecept: Milujete asijskou kuchyni? Smažená rýže inspirovaná Thajskem vás nezklame

Máme pro vás skutečnou bombu - smaženou rýži s kuřecím masem, zeleninou a vejci na thajský způsob. Recept je jednoduchý a výsledný pokrm chuťově vyvážený a zároveň příjemně pikantní. Doporučujeme vyzkoušet!

Videorecept:

user-icon

autor Michy

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Bún bò Nam Bộ

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Asijská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena