Pracnější příprava, která se vyplatí! Typická Asie. Rýžové nudle s hovězím masem, spoustou zeleniny a bylinek podávané s pikantní omáčkou, vše klasicky v jedné misce či talíři.
400 g | hovězí kýta |
2 stroužky | česnek |
2 listy | citronová tráva |
1 lžíce | rostlinný olej |
2 lžíce | rybí omáčka |
čerstvě mletý pepř | |
300 g | tenké rýžové nudle |
1 lžíce | rýžový ocet |
1 lžíce | rostlinný olej |
omáčka | |
---|---|
1 stroužek | česnek |
1 ks | chilli paprička |
100 ml | rybí omáčka |
1 lžíce | třtinový cukr |
75 ml | rýžový ocet |
300 ml | vařící voda |
Hovězí maso nakrájíme na 2 mm tenké plátky. Aby nám to šlo o něco snadněji, uložíme maso nejdříve na 30 minut do mrazáku. A samozřejmě použijeme opravdu dobře naostřený nůž.
Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Citronovou trávu důkladně oloupeme a stvol nakrájíme na jemné proužky. Nakrájené hovězí promícháme v misce s česnekem, citronovou trávou, rybí omáčkou, olejem a trochou pepře. Překryjeme potravinářskou folií a uložíme do lednice. Maso necháme alespoň hodinu marinovat. Arašídy nasucho opečeme dozlatova a po vychladnutí je nasekáme na kousky, budou krásně křupavé.
Nudle vložíme na 20 minut do vlažné vody. V hrnci přivedeme k varu větší množství vody. Scezené nudle vložíme do vroucí vody s trochou octa. Vaříme je zhruba 2 minuty na skus. Přesný čas vaření záleží na typu zvolených nudlí. Hotové nudle scedíme, propláchneme studenou vodou, aby se dále nevařily. Promícháme je s olejem, aby se neslepily.
Ledový salát nakrájíme na nudličky, bylinky natrháme na kousky velikosti sousta. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na tenké nudličky.
Připravíme si omáčku na Bún bò Nam Bộ. Oloupaný česnek nasekáme nadrobno, chilli papričku nakrájíme na tenké plátky a promícháme s rybí omáčkou, cukrem, octem a vroucí vodou. Mícháme, až se cukr rozpustí. Omáčka by měla být pikantní a lehce nakyslá.
Rozehřejeme pánev a vložíme do ní vedle sebe plátky masa, zprudka je opečeme z obou stran, stačí 2–3 minuty. Maso ztmavne, ale zároveň zůstane ještě šťavnaté. Stejným způsobem opečeme zbylé plátky masa.
Do větší misky vložíme porci ledového salátu a na něj vyskládáme vedle sebe nudle, mrkev, mungo klíčky, bylinky, maso, opražené arašídy a cibulku. Přelijeme teplou omáčkou a Bún bò Nam Bộ ihned podáváme.
Foto: Shutterstock.com
Pokrmy inspirované Asií: Ochutnejte Pad Thai, knedlíčky Bahn Bao a smažené závitky
Milujete chutě asijské kuchyně? Z pestré nabídky jihovýchodu a východu největšího kontinentu jsme vybrali 7 pokrmů, na kterých si doma pochutnáte stejně dobře jako v pravém asijském bistru.
Vychutnejte si Vietnam: Úžasná polévka Pho bo krok za krokem
Vietnamská polévka Pho bo je poněkud pracnější. Proto si na její přípravu vynahradíme více času a doporučujeme jí uvařit raději dvojnásobné množství. Díky široké škále použitých ingrediencí je sytá a vydá tak za hlavní chod.
Videorecept: Milujete asijskou kuchyni? Smažená rýže inspirovaná Thajskem vás nezklame
Máme pro vás skutečnou bombu - smaženou rýži s kuřecím masem, zeleninou a vejci na thajský způsob. Recept je jednoduchý a výsledný pokrm chuťově vyvážený a zároveň příjemně pikantní. Doporučujeme vyzkoušet!
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena