Vánočka nemusí být pouze na vánočním stole. U nás se konzumuje i během roku. Tato je připravená v domácí pekárně. Celkový čas na přípravu je zhruba 3 hodiny 20 minut.
těsto | |
---|---|
špetka | sůl |
2 ks | žloutek |
250 ml | mléko |
100 g | tuk |
30 g | rozinky |
vanilka | |
30 g | mandle |
30 g | droždí |
100 g | cukr písek |
500 g | polohrubá mouka |
na potření | |
1 ks | vejce |
na ozdobu | |
25 g | sekané mandle |
Nejdříve si rozpustíme tuk a žloutky rozšleháme v mléce. Do nádobky v pekárně nalijeme mléko se žloutky, přidáme cukr, sůl, zalijeme rozpuštěným tukem, přisypeme mouku, vanilku a nakonec rozdrobíme droždí. Pekárnu zapneme na program těsto a po zvukovém signálu přidáme rozinky a jemně umleté mandle. Po 1 hodině 50 minutách je těsto hotové. Přendáme je na vál, rozdělíme na devět dílů a upleteme vánočku o třech patrech. Tu přendáme na plech vyložený pečícím papírem a položíme na troubu, kterou si zatím, než vánočka nakyne, předehřejeme na 220°C. Nakynutou břevnovskou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a dáme do trouby. Po 15 minutách vánočku přiklopíme alobalem, zmírníme teplotu na 170 °C a asi 35 minut dopékáme.
Jemná šlehačková vánočka krok za krokem
Dnes si připravíme tradiční vánočku, ovšem vyladěnou tak, aby se rozplývala na jazyku, byla jemná, nadýchaná a vláčná. V medové krustě s křupavými mandlovými lupínky. Zapletená je ze 6 pramenů, tím bude krásně utažená a nebude se nikde rozjíždět.
Vánoční tvarohová štola s brusinkami krok za krokem
Dnes si připravíme štolu vylepšenou tvarohem v těstě, takže bude lahodná a vláčná ihned po upečení, aniž by se musela nechat odležet. Postup je opravdu velmi jednoduchý, tak vyzkoušejte.
autor konvalinka
Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021 O nás |Všechny služby |Volná místa |Reklama |Servis firmám
Všeobecné podmínky |Cookies |Ochrana osobních údajů |Zpracování osobních údajů |Odstranění osobních údajůJakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a. s. zapovězeno.