Břevnovská vánočka

Vánočka nemusí být pouze na vánočním stole. U nás se konzumuje i během roku. Tato je připravená v domácí pekárně. Celkový čas na přípravu je zhruba 3 hodiny 20 minut.


3.171x

Postup přípravy

Nejdříve si rozpustíme tuk a žloutky rozšleháme v mléce. Do nádobky v pekárně nalijeme mléko se žloutky, přidáme cukr, sůl, zalijeme rozpuštěným tukem, přisypeme mouku, vanilku a nakonec rozdrobíme droždí. Pekárnu zapneme na program těsto a po zvukovém signálu přidáme rozinky a jemně umleté mandle. Po 1 hodině 50 minutách je těsto hotové. Přendáme je na vál, rozdělíme na devět dílů a upleteme vánočku o třech patrech. Tu přendáme na plech vyložený pečícím papírem a položíme na troubu, kterou si zatím, než vánočka nakyne, předehřejeme na 220°C. Nakynutou břevnovskou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a dáme do trouby. Po 15 minutách vánočku přiklopíme alobalem, zmírníme teplotu na 170 °C a asi 35 minut dopékáme.


Jemná šlehačková vánočka krok za krokem


Dnes si připravíme tradiční vánočku, ovšem vyladěnou tak, aby se rozplývala na jazyku, byla jemná, nadýchaná a vláčná. V medové krustě s křupavými mandlovými lupínky. Zapletená je ze 6 pramenů, tím bude krásně utažená a nebude se nikde rozjíždět.


Jemná


Vánoční tvarohová štola s brusinkami krok za krokem


Dnes si připravíme štolu vylepšenou tvarohem v těstě, takže bude lahodná a vláčná ihned po upečení, aniž by se musela nechat odležet. Postup je opravdu velmi jednoduchý, tak vyzkoušejte.


Vánoční

user-icon

autor Konvalinka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Břevnovská vánočka

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.