sůl | ||
olivový olej | ||
2.5 l | hovězí vývar | |
0.5 kg | kořenová zelenina | |
4 plátky | roštěná | |
drcený černý pepř | ||
1 kg | telecí kosti | |
30 ml | silné espresso |
Kořenovou zeleninu očistíme a spolu s omytými telecími kostmi ji vložíme do hlubokého pekáče. Troubu rozehřejeme na 200 °C a zeleninu s kostmi v ní pečeme minimálně 30 - 40 minut. Kosti a zelenina by měly být tmavé, ale ne spálené. Pak do pekáče nalijeme vývar, teplotu snížíme na polovinu a vše necháme v troubě téměř 10 hodin vařit. Případně můžeme použít i papiňák.
Vývar z kostí scedíme do hrnce, přidáme kávu a podle potřeby jej osolíme. Vývar vaříme, dokud se jeho množství nezredukuje na polovinu. Omáčku máme připravenou.
Zhruba hodinu před koncem vaření si připravíme masíčko. Plátky posypeme pepřem mletým nahrubo a solí a to z obou stran. Pak je vložíme do misky a lehce zakápneme olivovým olejem. Maso necháme asi půl hodiny marinovat. Na pánvi rozpálíme olivový olej a maso na něm restujeme 5 - 6 minut z obou stran.
Opečené maso servírujeme přelité omáčkou a podáváme se salátem.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena