Brambory zapečené se slaninou a špenátem

Brambory můžeme zapéci i bez slaniny, pouze se špenátem. A místo hlavního chodu je využít jako výbornou přílohu k masu.


4.280x
60 min
5×

Postup přípravy

Asi 12 středně velkých brambor uvaříme ve slupce téměř doměkka. Necháme trochu vychladnout a oloupeme je.

Špenát důkladně propereme ve studené vodě, listy zbavíme řapíků a pokrájíme je.
Slaninu nakrájíme na malé kostičky, česnek oloupeme a prolisujeme. Sýr nastrouháme.

Na malém množství oleje osmahneme slaninu, přidáme prolisovaný česnek, špenát a smažíme, dokud špenát nezvadne. Směs osolíme a opepříme.

Zapékací pekáček nebo mísu vymažeme máslem. Brambory rozkrájíme na tenká kolečka a polovinu naskládáme na dno pekáče. Na brambory navrstvíme usmaženou směs špenátu se slaninou. Posypeme nastrouhaným sýrem a překryjeme druhou polovinou nakrájených brambor. Ve smetaně rozkvedláme vejce s trochou soli a vše nalijeme na připravené brambory. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 30 - 40 minut, dokud brambory nezezlátnou.

Brambory zapečené se slaninou a špenátem podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.
user-icon

autor Dana


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Brambory zapečené se slaninou a špenátem

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká