Bramborové langoše

Recept na trošku jiné langoše, než jak je znáte.


4.337x
90 min
1×

Ingredience

těsto

1 lžičkacukr
2 stroužkyčesnek
2 ksvejce
300 gbrambory
150 mlmléko
0 kscibule
30 gdroždí
300 gpolohrubá mouka
1 špetkamuškátový květ
1 špetkamletý černý pepř
celý kmín
mořská sůl

na potření

2 stroužkyčesnek
5 lžicvoda
mořská sůl

na ozdobu

kečup
eidam

podle potřeby

olej na smažení

Postup přípravy

V neosolené vodě nejprve uvaříme celé neoloupané brambory.

Pak si připravíme kvásek z droždí mléka a lžičky cukru, který dáme na teplé místo na chvíli kynout. Zatím si do větší mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, kmín, 1 - 2 špetky pepře, špetku muškátového květu, 2 celá vejce a osolíme asi 1/2 lžičkou soli. Vše promícháme a necháme chvilinku odležet. Pak smícháme s kváskem, pořádně propracujeme a necháme chvíli kynout.

Uvařené brambory necháme vychladnout. Pro urychlení je můžeme vychladit v kastrolku se studenou vodou. Brambory oloupeme a studené je nastrouháme na hrubém struhadle k těstu, které pak opět řádně propracujeme. Podle potřeby těsto osolíme. Těsto necháme kynout, dokud těsto zhruba nezdvojnásobí svůj objem.

Těsto na bramborové langoše pak dáme na vál pomoučněný hladkou moukou, kde jej znovu propracujeme. Těsto rozdělíme na asi 9 stejných hromádek. Z každé hromádky pak uplácáme rukou langoše, které dozlatova pečeme na rozpáleném oleji.

Bramborové langoše krátce necháme na ubrousku odsát olej a ihned je pak zdobíme česnekovou šťávou, kterou si zhotovíme smícháním 2 prolisovaných stroužků česneku, asi 1/4 lžičky soli a 5 lžic vody. Dozdobíme kečupem a strouhaným tvrdým sýrem.

Máme-li rádi ostřejší, použijeme ostrý kečup, nebo místo kečupu můžeme ozdobit třeba cikánskou omáčkou. Pro zpestření můžeme místo tvrdého sýra bramborové langoše ozdobit strouhanými olomouckými tvarůžky.

Pokud langoše usmažíme méně, můžeme je po vychladnutí zabalit do alobalu a uschovat do mrazáku. Po vyjmutí z mrazáku bramborové langoše nerozmrazené vložíme do rozpáleného oleje a dosmažíme. Bramborové langoše jsou jako čerstvé a my máme tak po ruce rychle hotové jídlo, když nás tíží čas.
user-icon

autor Radek71


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bramborové langoše

Zpět na recept