Recept na pravé italské tiramisu, které doplníme borůvkami.
3-4 ks | vejce |
300-400 g | borůvky |
250 g | mascarpone |
1 balíček | cukrářské piškoty |
150 ml | silná káva |
2 lžíce | likér amaretto |
60 g | třtinový cukr |
na ozdobu | |
---|---|
hořké kakao |
Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do mísy, přisypeme cukr a šleháme na maximální výkon minimálně 5 minut. Měla by nám vzniknout krásně našlehaná žloutková pěna. Do žloutkové pěny po lžících přidáváme mascarpone (pokojové teploty) a vždy alespoň půl minuty šleháme, aby se žloutky s mascarpone dobře spojily. Takto všleháme celé mascarpone. Nakonec vmícháme pevný bílkový sníh. Vmícháváme jej lehce - bez použití mixéru. Uvaříme si silnou kávu, kterou necháme trochu vychladnout. Kávu smícháme s likérem. Do kávy rychle namáčíme cukrářské piškoty a uložíme je v jedné vrstvě do sklenic. Pokud je dno užší, jednoduše piškoty před máčením nalámeme. Na chuti to neubere. Na piškoty naneseme vrstvu krému a zasypeme vrstvou borůvek. Poklademe druhou vrstvu piškotů namočených v kávě. Na vrch přijde vrstva mascarpone krému. Krém uhladíme a sklenice s borůvkovým tiramisu uložíme do lednice minimálně na 2 hodiny. Vychlazené a dobře ztuhlé tiramisu hustě poprášíme kakaem a nakonec dozdobíme vrstvou borůvek a lístkem meduňky či máty. Borůvkové tiramisu uchováváme v chladu a nejlépe ještě v den přípravy podáváme jako lahodný dezert.
Naučte se lahodné italské tiramisu podle tradičního receptu
Ve vršovické restauraci Osteria Da Clara vaří poctivou italskou kuchyni. Majitel a šéfkuchař Glenn Švarc pro nás připravil nadýchané tiramisu podle tradičního receptu. Na přípravu budete potřebovat: Cukr, vejce (žloutky), espresso, cukrářské piškoty, marsala (případně amaretto nebo jiný likér) a mascarpone.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena