Bílá zelňačka z Vysočiny

Tradiční chudá, ale velice dobrá polévka z Vysočiny - takže mezi ingrediencemi nesmí chybět brambory a kyselé zelí!


4.253x
60 min
1×

Postup přípravy

Do většího hrnce dáme vařit propláchnuté kyselé zelí bez nálevu s troškou kmínu. Nesolíme, protože by pak zelí ztvrdlo! Když je zelí měkké, přidáme podle chuti vodu a sůl. Ve smetaně rozmícháme mouku a zahustíme do požadované konzistence (já mám raději hustší).

Brambory uvaříme na loupačku ve slupce bez soli. Pak vezmeme hrnec, dáme na oheň a brambory v něm rozšťoucháme šťouchadlem na bramborovou kaši. Přidáme sůl, aby byly brambory dobře slané a také větší kousek másla - dodá jídlu vůni a chuť.

Polévku nalijeme do talířů a doprostřed stolu postavíme hrnec s bramborami. Hrudku brambor dáme jednoduše do polévky a pak už jen chválíme naše chudé předky, kteří dokázali z mála udělat delikatesu.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bílá zelňačka z Vysočiny

Zpět na recept