Připravíme si veškeré suroviny a koření. Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli na velmi drobno. Cibuli na olivovém oleji osmahneme dozlatova, v závěru přisypeme brambory a krátce orestujeme. Odstavíme.
Uzené kosti vaříme ve vodě doměkka asi hodinu, vyjmeme a vývar dolijeme do 2 l, pokud ho máme málo. Uzené kosti necháme vychladnout a maso obereme a rozdělíme na kousky.
Do vývaru vsypeme kysané zelí, cibuli a brambory, přidáme půl kostky bujonu, bobkový list, asi lžičku pepře, majoránku, libeček, drcený kmín a mletou papriku. Dobře promícháme a vaříme doměkka. Poté do zelňačky přisypeme obrané uzené maso, vmícháme pár lžic jíšky, zakysanou smetanu a necháme projít varem. Podle chuti ještě přidáme trochu soli, případně jinak okořeníme. Polévku necháme krátce provařit, stačí 5 - 10 minut.
Bílou zelňačku podáváme horkou s chlebem nebo jen tak. Nejlépe chutná na druhý den.