10 dkg | slanina | |
sůl | ||
2 dl | šlehačka | |
pepř | ||
1 lžíce | hladká mouka | |
2 lžičky | paprika červená | |
1 ks | červená cibule | |
1 ks | bílá paprika | |
1 ks | petržel s natí | |
50 dkg | zelený hrášek i s lusky | |
2 ks | bílá řepa,nebo celer | |
1 ks | velké rajče | |
2 ks | debrecínská klobása |
Rajčata ponoříme na chvilku do horké vody a tím si usnadníme jejich oloupání. Odstraníme semena. Veškerou zeleninu nakrájíme podle vlastního uvážení, doporučuji velikost 1,5 x 1,5 cm. Slaninu pečeme do chvíle, než pustí tuk. Poté ji vyjmeme a do tuku přidáme nakrájenou cibuli a krátce restujeme. Přidáme nakrájenou zeleninu, lehce podlijeme a krátce podusíme pod pokličkou. Přilijeme cca 1 litr vody. Okořeníme. Šlehačku s moukou a paprikou vymícháme do hladka, a s lžíci vývaru (masoxu) ji zjemníme. Zvlášť polo uvařený hrášek scedíme a přidáme do polévky spolu s předem připravenou směsí šlehačky,mouky a papriky. Přivedeme polévku do varu. Na závěr přidáme klobásky nebo párky. Vaříme ještě chvíli do zahuštění polévky. Polévku na talíři ozdobíme velkými lístky petrželky. Jako příloha se podává bílý chléb.
Recept na hrachovou kaši krok za krokem
Kdo by neznal českou klasiku - hrachovou kaši. Je tak jednododuchá na přípravu a nenáročná na suroviny! S opečeným párkem, chlebem a okurkou nemá chybu!
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Autor:Laco-Hasan
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena