Babiččiny řepánky

Možná tuto staročeskou sladkou chuťovku vůbec neznáte, ale až ji ochutnáte budete se ješte dlouho olizovat za ušima!


3.3221x
150 min
6×

Ingredience

nádivka

200 gcukr
125 gmáslo
špetkaskořice
500 mlmléko
250 gumletý mák
2 ksvařená cukrová řepa

těsto

7 lžicolej
špetkasůl
1 ksdroždí
1 kgpolohrubá mouka
7 lžicrozpuštěné máslo
1 ksvajíčko
200 mlteplé mléko

na potření

4 lžícemléko
1 ksvajíčko

Postup přípravy

Řepy oloupeme, uvaříme a vodu slijeme (využijeme do nádivky). Vychladlé řepy nahrubo nastrouháme. Do mléka s cukrem dáme vařit mák a přilijeme i vodu z řepy. Ochutíme skořicí. Vaříme tak dlouho, dokud se nám nevyvaříme tekutina. Intenzivně mícháme - rádo se připaluje. Do vychladlé nádivky zašleháme máslo a přidáme nastrouhanou řepu. Klasickým způsobem si připravíme kynuté těsto - nejdříve kvásek, vypracovat a dát kynout. Z těsta ukrajujeme oválky, které plníme nádivkou a pořádně kraje zmáčkneme. Řepánky přendáme na pečící papír a pomažeme směsí másla s vajíčkem, pečeme při 200 °C dozlatova. Tuto dobrůtku pekla už moje prapraprababička a jsem ráda, že se tento skvělý recept dochoval a mohu jej péct teď i já.
user-icon

autor Zdeni


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Babiččiny řepánky

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Velikonoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena