Arančiny halušky

Osvědčený recept na klasické romské jídlo, které s obměnami zná každý Rom.


4.983x
90 min

Ingredience

podle potřeby

sůl
2 lžícesádlo

těsto

1 ksvejce
1 kgbrambory
60 dkghrubá mouka

omáčka

4 kspaprika
2 kscibule
1 kskuře
4 ksmasitá rajčata
2-3 hrnkyhorká voda na podlití

podle chuti

1 lžičkapodravka
2 lžičkygrilovací koření
chilli koření
1 lžičkamletá sladká paprika
čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme. Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme na menší kousky, minimálně na jedenáct kousků. Slovenské papriky očistíme, rozčtvrtíme a nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme slupky a nakrájíme na kousky. Pokud nemáme čerstvá rajčata, použijeme jednu plechovku krájených rajčat. Cibuli osmažíme na sádle nebo oleji do světle medové barvy. Kuře necháme chvíli opékat na cibuli. Směs okořeníme pepřem, chilli kořením, po lžičce podravky, mleté papriky a grilovacího koření. Směs promícháme a podlijeme trochu horké vody. Kuřecí maso dusíme pod poklicí a dbáme, aby pod kuřetem byla stále šťáva. Klidně můžeme kastrol s poklicí dát do trouby. Když nám maso změkne (asi po 35 minutách) přidáme nakrájené slovenské papriky. Po dalších 10 minutách přidáme nakrájená rajčata a kuře dodusíme. Mnozí Romové přidávají jakoukoli zeleninu kromě hrášku, ale já jsem napsala základní verzi receptu. Hotový pokrm by měl mít alespoň 2 cm šťávy. Před dosolením pokrm ochutnáme, protože koření je většinou slané. Mezitím dáme ve větším hrnci vařit osolenou vodu na halušky. Brambory oškrábeme, potom je jemně nastrouháme na hrubším haluškovém (plackovém) struhadle, vmícháme vejce a hrubou mouku. Množství je informativní záleží na bramborech, jak jsou šťavnaté. Těsto nesmí téct a je skvělé, pokud je hmota tužší, aby se nám dobře protláčela pomocí stěrky přes haluškový cedník. Těsto protlačíme přes haluškový cedník do vroucí vody a jemně promícháme, aby se nám halušky nepřichytily na dno a vaříme je asi 5 minut. Halušky po vyplavání děrovanou naběračkou vyjmeme a můžeme je propláchnout studenou vodou, ale není to nutné. Arančiny halušky promícháme s připravenou kuřecí směsí. Tyto halušky mají mnohem jemnější chuť než halušky z hladké mouky, jak je běžně vařím, když je dělám s brynzou nebo s kysaným zelím a uzeným.
user-icon

autor veraricna


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Arančiny halušky

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena