Adventní kynutý věnec

Pokud jste nestihli koupi adventního věnce, nebo chcete nějakou změnu, vyzkoušejte si adventní věnec upéct sami.


3.1159x
150 min

Postup přípravy

Mouku prosejeme na vál, uděláme důlek, do kterého nalijeme vzešlý kvásek z vlažné vody, droždí a lžičky cukru. Přidáme cukr, žloutky a zaděláme do hladkého těsta.

Na teplé místě necháme vykynout. Vykynuté těsto propracujeme ještě jednou a rozdělíme na tři díly. Z každého dílu odkrojíme malý kousek a tyto odřezky spojíme a vyválíme na tenkou placku. Z té vykrajujeme vánoční tvary, potřeme rozšlehaným vejcem, zdobíme kořením podle fantazie, klademe na plech vyložený pečícím papírem a asi 10 až 15 minut pečeme při 180°C.

Ze třech dílů vyválíme tenké provázky, spleteme klasický cop a na plech stočíme do věnce. Konce dobře přimáčkneme. Potřeme také rozšlehaným vejcem a do kříže vmáčkneme prázdné kalíšky od čajových svíček, které zatížíme kamínky nebo luštěninami. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně půl hodiny.

Na vychladlý věnec lepíme bílkem upečené vánoční tvary, dozdobíme mašličkami, vložíme svíčky a můžeme dávat na stůl.
user-icon

autor konvalinka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Adventní kynutý věnec

Zpět na recept