Amarant je velice zdravá a výživná rostlina. Česky se jí říká laskavec a v překladu znamená nesmrtelná. V čínské kuchyni jej nazývají een choy a třeba v karibské oblasti jej pojmenovali callaloo. I přes její skvělou výživnou hodnotu, především, co se týče složení, bílkovin a minerálních látek, se na ni během století zapomnělo. V současné době se zase začíná prosazovat v potravinářském i kosmetickém průmyslu.V potravinářství se z amarantu zpracovávájí hlavně zrna a listy. Z amarantových semen se mele mouka, která je vhodná pro bezlepkovou dietu. Amarantový tuk, který je obsažen v semenech, je doporučován lidem s vysokým cholesterolem, protože obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Amarant však obsahuje především bílkoviny, které jsou podobné živočišným bílkovinám.Amarant je všeobecně prospěšná rostlina. Na její výrobky by se měli soustředit především vegetariáni, lidé s celiakií, sportovci a lidé s vysokým cholesterolem. Více se o amarantu a jeho účincíh dozvíte v našem článku
Amarant v našem jídelníčku.