Artyčok (Cynara scolymus) patří do čeledi hvězdicovitých. Je to složnokvětá rostlina podobná bodláku a pochází ze severní Afriky a západní Asie.
Artyčoky se začaly pěstovat v patnáctém století na Sicílii a od té doby je jejich hlavní světová produkční oblast soustředěna kolem Středozemního moře. Největší plochy mají vysázeny ve Španělsku, Francii a Itálii.
Artyčok je vytrvalá rostlina, která dorůstá až do výšky 150 centimetrů. Sklízejí se pupence kryté okvětními lístky, které mají až velikost pěsti. Je to teplomilná rostlina, které se daří v hluboké půdě s dostatkem živin a vláhy. Podle barvy pupenců se pěstují druhy bílé, zelené a fialové.
Artyčoky se sklízejí od poloviny května až do listopadu. Jsou oblasti, kde se je daří sklízet i dvakrát za sezonu. Pupence je třeba ručně odříznout od stvolu těsně předtím, než rozkvetou, protože potom hořknou. Pupence dozrávají postupně.
Kvalitní artyčok je na stisk pevný a při zmáčknutí křupne. Artyčoky vydrží po odříznutí v chladničce zabalené do fólie až tři týdny.
Artyčoky konzumujeme syrové jako salát s panenským olivovým olejem a zakapané citrónovou šťávou. Výborné jsou i dušené, grilované, smažené i pečené. Hojně se také nakládají.