Zdravý oběd snadno a rychle: Batátové noky se špenátem krok za krokem

Zdravý oběd snadno a rychle: Batátové noky se špenátem krok za krokem

Vyzkoušejte recept na domácí batátové noky s parmazánem se špenátem. Jsou skvělé!

10751×

1) Příprava surovin.

Na batátové noky si připravíme: 500 g batátů, 1 hrnek ricotty nebo Lučiny, ¼ hrnku parmezánu (nebo Grana Padano), 1 lžičku soli, 1,5 hrnku polohrubé mouky 1 balení listového špenátu, 100 ml smetany ke šlehání, 1 stroužek česneku, sůl, pepř a máslo (nejlépe přepuštěné) dle potřeby.

2) Nejprve očistíme batáty a nakrájíme je na kostky. Uvaříme doměkka a slijeme.

3) Do mixéru vložíme uvařené batáty, které jsme co nejvíce zbavili vody, přidáme ricottu (případně Lučinu), sůl, nastrouhaný parmezán a rozmixujeme.

4) Jakmile je směs rozmixována do hladké kaše, přimícháme mouku a vytvoříme těsto.

5) Následně si těsto přemístíme na podsypaný vál, dle konzistence přidáme více mouky, ale jen tak, aby nebylo těsto lepivé. Nepřidáváme mouky zbytečně velké množství, aby nebyly noky tuhé.

6) Z těsta si vždy odkrojíme část, ze které vyválíme hada a ukrajujeme noky, které vaříme po částech ve vroucí vodě.

7) V mezičase si připravíme špenát, tedy na lžíci másla zlehka provoníme nakrájený stroužek česneku, přidáme spařený listový špenát, podlijeme smetanou, necháme směs podusit a odpařit přebytečnou vodu. Dochutíme solí a pepřem.

8) Batátové noky se vaří velmi krátce, jakmile vyplavou, vylovíme je cedníkem. Uvařené noky dáváme do mísy se lžící másla a velmi lehce promícháme. Zabráníme tak slepování. Proces vaření noků opakujeme po várkách, dokud nejsou všechny uvařeny.

9) Nakonec můžeme noky zlehka orestovat na pánvi na kousku másla. 

10) Batátové noky servírujeme společně s připraveným špenátem.

Batátové noky a finanční náročnost

Ingredience na 4 porce batátových noků se špenátem nás vyjdou na zhruba 120 Kč.

Sýr a špenát, kombinace, která neomrzí!

Na jaře vládne zdravému stravování pestrá listová zelenina. Špenátová sezóna se pomaličku blíží, a tak vám přinášíme 10 receptů, ze kterých si zaručeně vyberete. Špenát, to není jen nepříjemná vzpomínka na školní jídelnu, ale i vděčná surovina, která se dá připravit na tisíc způsobů a vždycky může chutnat jinak. V kombinaci s různými druhy sýrů nemá chybu. Lze si tak připravit nejen polévku, omáčku k těstovinám, ale i domácí pizzu, slané chuťovky a maso nadívané právě špenátovými listy.

Sýr

Špenátová sezóna brzy v plném proudu: Recepty, díky kterým si ho zamilujete

Zapomeňte na školní jídelnu. Zelené listy špenátu se dají připravit velmi chutně, pestře a se zážitky z dětství mají málo společného. Zkuste svěží lístky baby špenátu podávat jen tak za syrova třeba k jahodám a sýrům, připravte z nich skvělou přílohu, polévku a nemějte strach je použít i do náplní.

Špenátová

Vyzkoušejte také: 

Přílohové noky
(doba přípravy 15 min )

Polévkové noky
(doba přípravy 25 min )

Houbové noky
(doba přípravy 1 hod )

Dýňovo-bramborové noky s krémovou omáčkou
(doba přípravy 1 hod )

Dýňové noky se špenátem
(doba přípravy 1 h 15 min )

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena