Co je zapotřebí k pečení cukroví? Některé suroviny se mohou zaměňovat, jiné jsou nenahraditelné. Pojďme si říct, co by nám před pečením nemělo v nákupním košíku chybět. Suroviny, které cukroví dodávají chuť a vůni.
Při pečení se bez másla a jiných tuků neobejdeme. Samotné pravé máslo dodává cukroví a krémům lahodnou a nenapodobitelnou chuť i vůni. Například při přípravě lineckého těsta dbáme na to, aby bylo vždy chlazené. Naopak jemná těsta a krémy vyžadují máslo měkké, proto ho necháváme před použitím povolit.
Máslové těsto s vůní pomeranče
Malé hvězdicovité plody stromu podobného magnolii. Semena mají podobné silice jako anýz. Tluče se celá hvězdice, ne jen semínka.
Sušená poupátka květu hřebíčkovce se pro cukrářskou potřebu jemně melou, nebo tlučou na prášek. Přidávají se do perníkového koření, k tlapkám a k dochucení svařeného vína.
Drobná semínka s výraznou vůní po kafru. V malém množství se přidávají do perníkového těsta. V obchodech kardamom nejčastěji koupíme jemně mletý, celá semínka můžeme roztlouct v hmoždíři.
Aromatická kůra skořicovníku se jemně mele. Už jen špetka mleté skořice je v těstě znát, ve větším množství bývá až štiplavá. Přidává se do perníkových a ořechových těst.
Vánoční skořicové rohlíčky
Použiváme vyškrábanou dřeň z vanilkového lusku. Její chuť harmonizuje s dalším kořením - hřebíčkem a zázvorem.
Ořechové rohlíčky s vůní vanilky
Kandované ovoce připravujeme zdlouhavým procesem postupného vaření a nakládání v cukrovém sirupu. Výsledkem je proslazené ovoce, které používáme zejména ke zdobení cukroví, ale také do některých těst.
Sušené ovoce je nedílnou součástí vánoční pečení. Datle, fíky, švestky, meruňky, hrušky, rozinky a další druhy nelze v receptech ničím nahradit. Třeba rozinky mají v cukrářství široké uplatnění, jsou součástí mnoha těst, jejich chuť ještě vylepšíme, když je na pár hodín namočíme do rumu.
Pusinky z ovesných vloček a sušeného ovoce
V receptech na vánoční cukroví často zmiňovaná laskomina. Čerstvé ovoce se i s kůrou nakrájí a kanduje v cukrovém sirupu. Snažší je koupit si oranžát a citronát již hotový. Proslazené ovoce se přidává přímo do těsta na cukroví.
K vánočnímu pečení ořechy patří. Nejčastěji používáme ořechy vlašské, lískové, mandle, ale také para ořechy, pistácie nebo kešu. Pro pečení je lepší ořechy zbavit slupek, to nám usnadní spaření vodou nebo krátké opražení na suché pánvi.
Oříškové těsto na rohlíčky
Jemný tekutý včelí med se běžně přidává do perníkového těsta. Můžeme jím ale téměř všude nahradit běžný bílý cukr. Ztuhlý med velmi pomalu rozpustíme ve vodní lázni, teplota by neměla přesáhnout 60 °C, při vyšší teplotě med ztrácí chuť i živiny.
Hnědý nerafinovaný cukr má velmi příjemnou karamelovou příchuť. Sladíme jím perníkové těsto nebo krémy. Skvěle se hodí k přípravě nepečených druhů vánočního cukroví.
Pro pečení a zdobení používáme nejčastěji čokoládu s průměrným obsahem cca 32 % kakaového másla. Chceme-li polevu lesklou, rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a dlouho ji třeme. Chladnout by měla při pokojové teplotě.
Zapomenout bychom neměli také na marcipán, kakaový prášek, kokosovou moučku, rum, kávu a další. To už záleží na konkrétním druhu.
Cukroví plné čokolády
Foto: Pixabay.com
autor Michy
Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021 O nás |Všechny služby |Volná místa |Reklama |Servis firmám
Všeobecné podmínky |Cookies |Ochrana osobních údajů |Zpracování osobních údajů |Odstranění osobních údajůJakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a. s. zapovězeno.